Wat is neutrois?

Wat is neutrois?

Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met ‘nihil’, ‘neutraal’ of ‘nul-gender’. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen. Het kan ook in verband worden gebracht met genderloosheid.

Er zijn meerdere definities van neutrois. Eén van de definities is je neutraal-gender voelen. Je voelt je niet mannelijk, niet vrouwelijk en niets ertussenin. Toch voel je je sterk gendergebonden (vergelijkbaar met aporagender of maverique). Een andere definitie is je null-gendered, genderloos of agender voelen. Neutroïs personen kunnen zich ook als identificeren als transgender.

Het kan per persoon verschillen, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de term neutrois in plaats van genderneutraal, agender of androgyn. Sommige mensen die neutrois zijn kiezen voor een operatie om de geslachtskenmerken te verwijderen. Anderen laten alleen specifieke kenmerken verwijderen of kiezen ervoor om zich niet te laten opereren.
Neutrois mensen worden niet wettelijk erkend, net als bij andere non-binaire identiteiten. Neutrois mensen kunnen elke seksuele oriëntatie hebben.

Neutrois versus gender neutraal en agender

De termen agender en neutrois/genderneutraal worden door veel mensen door elkaar gebruikt, maar voor anderen is er een groot verschil tussen deze termen. Er is weinig overeenstemming over het verschil tussen deze termen.

Over agender wordt gezegd dat het de ervaring is helemaal geen gender te hebben, terwijl neutrois de ervaring is wel een genderidentiteit te hebben, maar dat deze niet mannelijk of vrouwelijk is. In plaats daarvan is de genderidentiteit neutraal.

Sommige personen die genderloos zijn identificeren zich als agender en neutrois, terwijl anderen de voorkeur geven aan een andere term.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten