Wat is neutrois?

Wat is neutrois?

Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met ‘nihil’, ‘neutraal’ of ‘nul-gender’. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen. Het kan ook in verband worden gebracht met genderloosheid.

Er zijn meerdere definities van neutrois. Eén van de definities is je neutraal-gender voelen. Je voelt je niet mannelijk, niet vrouwelijk en niets ertussenin. Toch voel je je sterk gendergebonden (vergelijkbaar met aporagender of maverique). Een andere definitie is je null-gendered, genderloos of agender voelen. Neutroïs personen kunnen zich ook als identificeren als transgender.

Het kan per persoon verschillen, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de term neutrois in plaats van genderneutraal, agender of androgyn. Sommige mensen die neutrois zijn kiezen voor een operatie om de geslachtskenmerken te verwijderen. Anderen laten alleen specifieke kenmerken verwijderen of kiezen ervoor om zich niet te laten opereren.
Neutrois mensen worden niet wettelijk erkend, net als bij andere non-binaire identiteiten. Neutrois mensen kunnen elke seksuele oriëntatie hebben.

Neutrois versus gender neutraal en agender

De termen agender en neutrois/genderneutraal worden door veel mensen door elkaar gebruikt, maar voor anderen is er een groot verschil tussen deze termen. Er is weinig overeenstemming over het verschil tussen deze termen.

Over agender wordt gezegd dat het de ervaring is helemaal geen gender te hebben, terwijl neutrois de ervaring is wel een genderidentiteit te hebben, maar dat deze niet mannelijk of vrouwelijk is. In plaats daarvan is de genderidentiteit neutraal.

Sommige personen die genderloos zijn identificeren zich als agender en neutrois, terwijl anderen de voorkeur geven aan een andere term.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!