Wat is een stereotype?

Wat is een stereotype?

Een stereotype is het neerzetten van een standaard beeld van een persoon of een bepaalde groep mensen. Dit beeld komt niet overeen met de werkelijkheid, het beeld is namelijk vaak overdreven of generaliserend.

Het resultaat van het neerzetten van een stereotype is het ontstaan van vooroordelen. Dit kan leiden tot discriminerende oordelen, uitingen en gedrag. Manieren waarop stereotypen gebaseerd worden zijn versimpelen, overdrijven en generaliseren.

Daarnaast worden stereotypen vaak gebaseerd op ras, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, beroep, geloof en andere verschillen tussen mensen.

Stereotypering in het dagelijkse leven

Op televisie, in cartoons en stripverhalen, in tekenfilms en in verhalen en moppen wordt stereotypering vaak gebruikt. Hierdoor kunnen mensen zich snel een beeld vormen en identificeren met personages.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Hollanders op klompen, Fransen met een stokbrood, Duitsers met een groot glas bier of Afrikaanse mensen als wilde woesteling met een botje door de neus. Maar je kunt ook denken aan homoseksuelen die standaard verwijfd of lesbische vrouwen die standaard als butch neergezet worden. Stereotypering heeft dan ook vaak een discriminerend of racistisch karakter.

Dit is echter niet altijd het geval. Stereotypen kunnen ook als herkenbaar symbool gebruikt worden zoals Cupido voor liefde, Magere Hein voor de dood en Vrouwe Justitia voor recht.
Mensen zijn zich vaak niet bewust dat ze in stereotypen denken. In veel gevallen gaan stereotypen al zo lang mee dat het onbewust als normaal gezien wordt.

De propaganda die je dagelijks meekrijgt via reclame en verschillende mediakanalen werkt daaraan mee. Hierdoor kun je al snel denken dat een stereotype een normaalbeeld is en dat de kenmerken van het type op feiten gebaseerd zijn. Een man als succesvol zakenman is bijvoorbeeld zo’n stereotype, maar ook een vrouw die alleen geïnteresseerd is in winkelen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten