Wat is monogamie?

Wat is monogamie?

De mens is over het algemeen monogaam. In de meeste culturen leeft een man of vrouw samen met 1 partner; dit is bijna over de hele wereld het geval. Dit zegt echter niet dat beide partners trouw zijn aan de relatie en aan elkaar. Binnen een relatie zijn trouw en monogamie twee verschillende dingen.

Wat is monogamie?

Van oorsprong betekent monogamie letterlijk het volgende:

  • De voorwaarde waarbij iemand slechts eenmaal in een leven trouwt.
  • De voorwaarde waarbij iemand slechts met één persoon tegelijkertijd getrouwd is.
  • De situatie waarin iemand één enkele seksuele partner tegelijkertijd heeft.
  • Monogamie betekent letterlijk het hebben van een echtgenoot.

Wat wordt er tegenwoordig onder monogamie verstaan?

Monogamie betekent tegenwoordig dat je een relatie aangaat uit liefde voor je partner. Het zegt dus niets over de seksuele relaties die je hebt buiten je relatie om en het zegt ook niets over vreemdgaan.

Veel mensen gaan er vanuit dat monogamie en trouw zijn aan elkaar hetzelfde is. Dit kan onduidelijkheden veroorzaken binnen een relatie. Twee mensen die een relatie aangaan kunnen hier heel verschillende ideeën over hebben.

Is de mens van nature monogaam?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om samen te gaan wonen, in plaats van te trouwen. Als je kijkt naar het woord trouwen, dan zit hier het woord trouw in; je belooft elkaar trouw te zijn. In principe beloof je elkaar niets als je samenwoont.

De ene mens zal zich in een relatie meer monogaam gedragen dan een ander. Dit heeft onder andere te maken met de invloed van cultuur, opvoeding, genen, geloofsovertuiging en de behoefte aan liefde, waardering en genegenheid.

In ‘The Origin Of Species’ gaf Charles Darwin in 1879 al aan dat polygamie één van de belangrijkste voorwaarden is voor een gunstige evolutie van een soort. Hij stelde dat de mens van nature niet monogaam is.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!