Open relatie en lesbisch zijn

Waarom een open relatie niet werkt als je echt op vrouwen valt?

Waarschijnlijk ben jij jouw hetero-relatie of huwelijk aangegaan als monogame relatie. Je belooft elkaar trouw en hiermee beloof je dat je geen seksuele of andere liefdesrelaties aangaat met iemand anders. En ineens word je verliefd op een vrouw, bespreken jij en je man dat je dit gaat uitzoeken en belanden jullie plotseling in een open relatievorm.

Hij-zij-ik relatie

Je komt als het ware in een HIJ-ZIJ-IK relatie. Toen jullie trouwden – en voordat je gevoelens kreeg voor een vrouw – zaten jullie in een HIJ-IK relatie, ook wel de stamrelatie genoemd. Jullie relatie had bepaalde kenmerken en eigenschappen. Jullie waren maatjes, hadden intiem contact, namen samen de dag door, er was stabiliteit en vanzelfsprekendheid en connectie door samen dingen te ondernemen. Dit zag er zo uit:

Open relatie versus lesbische relatie

Nu is er iemand bij gekomen, een vrouw, de ZIJ in deze situatie. Met haar gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je geniet intens van de intimiteit die je met haar hebt. Je hebt nog nooit zo genoten van aanrakingen en seksualiteit. Jullie appen zo veel mogelijk samen op de momenten dat je elkaar niet kunt zien en je plant zoveel mogelijk vrij in om elkaar wel te kunnen zien en af te spreken.

De eerste periode gaat dit vaak goed

De eerste periode gaat deze constructie vaak goed. De vrouw (de IK) is ineens weer vrolijk en blij, wat de stamrelatie en het gezin ten goede komt. Vaak zie ik na een maand of drie de problemen ontstaan. En dat is niet zo vreemd.

Open relatie versus lesbische relatie

Je kunt je tijd maar één keer gebruiken. Er zit niet meer dan 24 uur in een dag, 7 dagen in een week. Dus alle energie die je in de ZIJ steekt, zal ten koste gaan van iets anders. Dit kan zijn je hobby’s, je werk, je gezin of je mannelijke partner.

Irritatie en moeilijkheden

En dat is vaak waar de eerste irritatie en moeilijkheden ontstaan. De mannelijke partner (de HIJ) wordt minder blij. Hij mist zijn vrouw. Als ze samen op de bank zitten, zit zij vaak te appen met de ZIJ. Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat er voor de IK een hele wereld opengaat qua seksualiteit en intimiteit. Het is vaak zo passend dat dit ten koste gaat van de seksualiteit en intimiteit met de HIJ. Daarin speelt niet alleen tijd een rol, maar nog veel meer de verbinding.

Seks is niet alleen seks. Het is een verbinding aangaan met iemand op een dieper niveau. Je verbinden aan elkaar. Wanneer de IK en de ZIJ zich op deze manier met elkaar verbinden gaat dit, in deze constructie, altijd ten koste van de HIJ. Dit ziet er dan zo uit:

Open relatie versus lesbische relatie

En het verandert vaak niet alleen op gebied van intimiteit en seksualiteit, maar alle dingen uit de stamrelatie worden minder. De IK bespreekt haar dag nu met de ZIJ, de IK doet leuke dingen met de ZIJ en steeds minder met de HIJ. En op deze manier gaan er steeds meer bindende factoren uit de stamrelatie verloren. En wil de HIJ dat de HIJ-ZIJ-IK relatie stopt.

Wanneer wel een succes?

Deze constructie kan alleen werken wanneer beide relaties, zowel de HIJ-IK als de IK-ZIJ relatie in balans zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij een open of polyamoreuze relatie. Het grote verschil is dat mensen die bewust kiezen voor een open- of polyamoreuze relatie, dit kiezen omdat dit hun leefwijze of visie op liefdesrelaties is.

Ik vergelijk het wel eens met iemand die overtuigend veganistisch is. Deze persoon zal geen dierlijke producten eten en hier ook geen problemen mee hebben. Wanneer je door een allergie ineens geen melk meer mag hebben, is het een stuk moeilijker om van chocolade of ijs af te blijven. Het is niet wat je als visie hebt, maar het is ontstaan door de situatie. Eigenlijk past het niet bij je.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Twijfels over geaardheid

Zo is het ook met een open relatie als gevolg van twijfels over je geaardheid. Jullie denken, waarschijnlijk onbewust, een oplossing gevonden te hebben voor jullie probleem (dat IK ineens verliefd werd). Echter, het is geen echte oplossing, maar alleen een tijdelijke symptoombestrijder. Het is niet jullie visie op liefdesrelaties, daarom zal het ook niet slagen.

Deze uitkomst is misschien niet wat je wilde horen. Deze kennis zorgt er wel voor dat jullie veel verdriet bespaard kan blijven. Wanneer je echt biseksueel bent, dan zul je aan beide kanten van evenveel kenmerken houden. Zullen alle drie de partijen gelukkig zijn en genieten van elkaar. Maar wanneer het niet bij jouw visie op liefdesrelaties past, wie houd je dan voor de gek?

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.