Androgynie

Wat is androgynie?

Androgyne als genderidentiteit; heb je daar wel eens van gehoord? Androgynes of androgyne mensen hebben tegelijkertijd een mannelijk en een vrouwelijk gender.

Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs in gelijke hoeveelheden te zijn. Op dit moment erkent de westerse samenleving voor androgyne mensen geen vaste genderrollen.

Androgyne als genderidentiteit

Androgyne valt onder de non-binaire paraplu. Androgyne mensen zijn gelijktijdig mannelijk en vrouwelijk, of ze zitten tussen mannelijk en vrouwelijk in. Er zijn androgyne mensen die zich identificeren als bigender, met een vrouwelijk en mannelijk gender. Anderen identificeren zich als een enkel gender, dat tussen mannelijk en vrouwelijk in zit.

Androgynes kunnen zich ook identificeren als transgender of genderqueer, omdat ze een non-binaire genderidentiteit hebben. Een androgyn persoon heeft geen specifieke seksuele of romantische geaardheid.

Androgyne subgroepen

Een androgyn persoon hoeft niet noodzakelijk gelijke hoeveelheden vrouwelijkheid en mannelijkheid te voelen. Sommige androgynes voelen zich 80% mannelijk en 20% vrouwelijk, anderen voelen zich 50% mannelijk en 50% vrouwelijk.

Onder androgyne vallen de volgende subgroepen:

  • Femandrogyne (vrouwelijk androgyne); een androgyne die zich meer vrouwelijk voelt dan mannelijk;
  • Masandrogyne (masculien androgyne); een androgyne die zich meer mannelijk voelt dan vrouwelijk;
  • Versandrogyne (versatiel androgyne) of neutrandrogyne (neutraal androgyne); een androgyne die een relatief gelijkmatige mengeling van vrouwelijkheid en mannelijkheid zou kunnen voelen, of zelfs helemaal geen verschil;
  • Neutrandrogyne; even mannelijk als vrouwelijk neigende androgyne;
  • Fluandrogyne; androgyne met vloeiende aspecten waaruit iemands genderidentiteit bestaat.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!