Roze zaterdag

Wat is Roze Zaterdag?

Roze Zaterdag is een jaarlijks openlijk en landelijk treffen van homo’s, lesbiennes, transgenders en andere seksuele minderheden. Het vindt elk jaar in een andere stad plaats en wordt doorgaans georganiseerd op de laatste zaterdag van juni.

Er wordt elk jaar gekozen voor een andere stad, omdat er dan steeds weer in een andere gemeente aandacht kan worden gevraagd voor de LBTQ gemeenschap.

Elk jaar begint de Roze Zaterdag met een oecumenische kerkdienst waarna de parade plaatsvindt. Vroeger was deze parade een demonstratie, maar tegenwoordig heeft het meer ludiek karakter.

Homo’s, lesbiennes en sympathisanten doen mee met Roze Zaterdag, omdat ze willen laten zien dat ze trots zijn op deze levensstijl. Ook willen ze hun solidariteit tot uiting brengen.

Optredens, feesten en toespraken

Regelmatig lopen er in de parade bekende homo’s en hetero’s mee, die na afloop dan vaak een toespraak houden. De rest van de dag is gevuld met feesten en optredens. Er is ook altijd een informatiemarkt waar homovriendelijke organisaties zich kunnen presenteren.

De Stichting Roze Zaterdagen beslist sinds 2002 in welke stad de Roze Zaterdag wordt georganiseerd. Elk jaar is dit in een andere stad. De stad die gekozen is wordt dan ook wel de Roze Stad genoemd. Tijdens de ‘Roze Week’ (de week voorafgaand aan de Roze Zaterdag) zijn er vaak allerlei publieksgerichte activiteiten.

In Nederland wordt Roze Zaterdag altijd gehouden op de laatste zaterdag van juni. Dit is vanwege de connectie met de gebeurtenissen bij Stonewall Inn in New York in 1969. Er braken rellen uit nadat de politie de bar was binnengevallen. Dit was de wereldwijde start van de georganiseerde strijd voor de rechten van LHBTI personen.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!