Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?

Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?

In het Grieks betekent ‘pan’ alles. Als je panseksueel bent, kun je dus verliefd worden op, of je seksueel aangetrokken voelen tot, alles; mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin zit.

Als je je op een romantische, emotionele of seksuele manier aangetrokken voelt tot iemand anders, ongeacht wat het biologische geslacht is, dan ben je panseksueel. Het maakt dan niet uit wat iemands genderidentiteit of genderexpressie is.

Met andere woorden; het maakt niet uit of iemand man of vrouw of androgeen is. Androgeen is een vorm van interseksualiteit waarbij iemand zowel mannelijke als vrouwelijke of onduidelijke geslachtskenmerken heeft.

Iemand die panseksueel is valt op de persoonlijkheid, niet op de geslachtskenmerken of andere uiterlijke kenmerken van een persoon.

Wat is het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit?

Panseksualiteit verschilt om deze reden van biseksualiteit. Bij biseksualiteit speelt het geslacht of gender een rol, terwijl dit bij panseksualiteit niet het geval is. Een biseksueel voelt zich seksueel of romantisch aangetrokken tot personen van meer dan één geslacht.

Ze vallen op zowel mannen als vrouwen die hetzelfde gender hebben als bij hun geboorte. Iemand die panseksueel is kan ook op mannen en vrouwen vallen, maar ook op mensen die genderqueer of transgender zijn.

Verschil tussen panseksualiteit en omni seksualiteit

Panseksualiteit moet je niet verwarren met omniseksualiteit. Een omni seksueel herkent en erkent namelijk wel het gender waarmee iemand zich identificeert. Een panseksueel doet dit niet.

Het geslacht valt volledig weg voor panseksuelen. Omnisekuelen zijn zich juist wel bewust van het gender waarmee iemand zich identificeert.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten