Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?

Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?

In het Grieks betekent ‘pan’ alles. Als je panseksueel bent, kun je dus verliefd worden op, of je seksueel aangetrokken voelen tot, alles; mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin zit.

Als je je op een romantische, emotionele of seksuele manier aangetrokken voelt tot iemand anders, ongeacht wat het biologische geslacht is, dan ben je panseksueel. Het maakt dan niet uit wat iemands genderidentiteit of genderexpressie is.

Met andere woorden; het maakt niet uit of iemand man of vrouw of androgeen is. Androgeen is een vorm van interseksualiteit waarbij iemand zowel mannelijke als vrouwelijke of onduidelijke geslachtskenmerken heeft.

Iemand die panseksueel is valt op de persoonlijkheid, niet op de geslachtskenmerken of andere uiterlijke kenmerken van een persoon.

Wat is het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit?

Panseksualiteit verschilt om deze reden van biseksualiteit. Bij biseksualiteit speelt het geslacht of gender een rol, terwijl dit bij panseksualiteit niet het geval is. Een biseksueel voelt zich seksueel of romantisch aangetrokken tot personen van meer dan één geslacht.

Ze vallen op zowel mannen als vrouwen die hetzelfde gender hebben als bij hun geboorte. Iemand die panseksueel is, kan ook op mannen en vrouwen vallen, maar ook op mensen die genderqueer of transgender zijn.

Verschil tussen panseksualiteit en omni seksualiteit

Panseksualiteit moet je niet verwarren met omniseksualiteit. Een omni seksueel herkent en erkent namelijk wel het gender waarmee iemand zich identificeert. Een panseksueel doet dit niet.

Het geslacht valt volledig weg voor panseksuelen. Omnisekuelen zijn zich juist wel bewust van het gender waarmee iemand zich identificeert.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!