Wat is gender non-conform?

Wat is gender non-conform?

Je bent gender non-conform als je geboren bent als een jongen of meisje, maar je je niet gedraagt zoals de meerderheid dat verwacht van een jongen of meisje. Je voldoet niet aan de maatschappelijke norm of de gendernorm. Dit kan te maken hebben met je sekse, maar ook met je voorkeur op het gebied van haar en kleding. Dit wordt genderidentiteit genoemd.

Wat is dan precies genderindentiteit?

Bij genderidentiteit gaat het er niet om met welk geslacht je geboren bent, maar wordt deze bepaald door hoe jij je van binnen voelt. Je voelt je bijvoorbeeld een man of vrouw, ongeacht of je lijf er nu ook mannelijke of vrouwelijk uit ziet. De meest bekende genderidentiteiten zijn man en vrouw, maar daarnaast bestaan er ook nog de trans man, trans vrouw, non-binair, genderqueer, agender en meer.

Wat is het verschil tussen non-binair, genderqueer en gender non-conform?

Mensen kunnen deze termen door elkaar gebruiken en zichzelf ook identificeren met al deze termen, maar er zijn ook mensen die een specifieke voorkeur hebben voor één van deze termen. In brede zin betekent gender non-conform dat iemand zich niet conformeert aan traditionele gendernormen. Net als non-binair en genderqueer, is gender non-conform een parapluterm. De term zegt eigenlijk: ‘Mensen verwachten dat ik in een hokje zit, maar ik ga mooi niet in dat hokje zitten. Ik trek me niets aan van verwachtingen die mensen van me hebben.’

In tegenstelling tot genderqueer zegt gender non-conform meer iets over hoe je door anderen wordt gezien.

‘Non-binair’, ‘genderqueer’ en ‘gender non-conform’ zijn maar drie van de vele termen die mensen gebruiken die zich niet als man of vrouw willen identificeren. Je kunt het ook bijvoorbeeld hebben over ‘het derde gender’, ‘genderfluïde’, ‘two-spirit’, ‘pangender’ of ‘agender’, die allemaal ook weer op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten