Wat is genderdysforie?

Wat is genderdysforie?

Voel je een sterk gevoel van walging of onvrede, omdat jouw biologische geslacht voor jouw gevoel niet overeenkomt met je genderidentiteit? Dat wordt genderdysforie genoemd.

Als je last hebt van genderdysforie, dan kun je de wens hebben om je lichaam aan te passen aan je genderidentiteit. Denk dan bijvoorbeeld aan het krijgen van borsten of het verwijderen van borsten. Hoewel genderdysforie geen mentale ziekte is, kan het wel leiden tot psychische problemen.

Genderdysforie en genderidentiteit

Mensen met genderdysforie hebben in veel gevallen een sterk en blijvend verlangen naar een leven die past bij hun genderidentiteit. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je gedrag aan te passen, make-up te gaan dragen of te kiezen voor specifieke kleding.

Er zijn ook mensen die het ‘gat’ tussen hun genderidentiteit en hun biologische geslacht zo klein mogelijk willen maken en daarom bijvoorbeeld hormonen gaan slikken of een operatie ondergaan.

Wat kunnen de gevolgen zijn van genderdysforie?

Als je opgroeit met genderdysforie dan kan dit een grote belemmering zijn in je ontwikkeling. Heb je het gevoel dat je niet standaard past in de man-vrouw tweedeling, dan kan dit leiden tot problemen met de ontwikkeling van je emoties en identiteit, gevoelens van vervreemding en je gevoel van eigenwaarde.

Omdat de meeste mensen zichzelf als mannelijk of vrouwelijk identificeren en je voor jouw gevoel niet past in deze tweedeling, dan kan dit gevoelens van verwarring geven over je eigen identiteit. Een gevolg hiervan is dat veel mensen met genderdysforie een laag gevoel van eigenwaarde hebben en een afkeer van hun eigen lichaam.

Daarnaast komen mensen met genderdysforie vaak in aanraking met pestgedrag, uitsluiting en discriminerende reactie. Sociaal contact wordt als reactie hierop uit de weg gegaan en ze komen als gevolg hiervan in een sociaal isolement terecht.

 

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten