Bifobie

Wat is bifobie?

Bifobie is de afkeer voor biseksuelen en biseksualiteit, zowel individueel als in een groep. Iedereen kan bifobie ondervinden, het is niet afhankelijk van de seksuele voorkeur.

Het is een bron van discriminatie tegen personen die biseksueel zijn. De basis voor deze afkeer is irrationele angst of een negatieve stereotypering.

Het ontkennen van biseksualiteit

Bifobie kan tot gevolg hebben dat biseksualiteit wordt ontkend. Deze ontkenners stellen dat mensen die zeggen dat ze biseksueel zijn, dit niet echt zijn. Ook stellen ze dat het fenomeen biseksualiteit minder voorkomt dan beweerd wordt.

Bifobie stamt af van een binair beeld van seksualiteit. Mensen die een binair beeld hebben van seksualiteit vinden dat je maar op één geslacht kunt vallen. Dus je bent of heteroseksueel (en je valt dus op iemand van het andere geslacht) of je bent homoseksueel (en je valt op iemand van hetzelfde geslacht).

Biseksualiteit kan in deze zin niet bestaan. Voor mensen met bifobie zijn mensen die beweren biseksueel te zijn gewoon homo’s die nog niet uit de kast zijn gekomen, of zijn het mensen die hetero zijn en experimenteren met hun seksualiteit.

Discriminatie van biseksuelen

Het ontkennen van het bestaan van biseksualiteit is een vorm van discriminatie. Het komt vaak vanuit heteroseksuele gemeenschappen, maar ook in homoseksuele gemeenschappen komt het voor.

Mensen die zich als biseksueel identificeren worden in sommige homoseksuele gemeenschappen gezien als mensen die proberen te ontsnappen aan heteroseksuele onderdrukking. Om deze reden worden ze gewantrouwd. Het idee leeft dat mensen die zich ook aangetrokken voelen tot mensen van het andere geslacht proberen te ontkomen aan homofobie.

Er zijn ook ontkenners die zeggen dat biseksualiteit geen geaardheid is, maar een sociale trend. Een romantische of een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht wordt dan gezien als een gemakkelijke bron voor bevrediging of een vervanging voor activiteit met het tegenovergestelde geslacht.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!