Wat is bifobie?

Wat is bifobie?

Bifobie is de afkeer voor biseksuelen en biseksualiteit, zowel individueel als in een groep. Iedereen kan bifobie ondervinden, het is niet afhankelijk van de seksuele voorkeur.

Het is een bron van discriminatie tegen personen die biseksueel zijn. De basis voor deze afkeer is irrationele angst of een negatieve stereotypering.

Het ontkennen van biseksualiteit

Bifobie kan tot gevolg hebben dat biseksualiteit wordt ontkend. Deze ontkenners stellen dat mensen die zeggen dat ze biseksueel zijn, dit niet echt zijn. Ook stellen ze dat het fenomeen biseksualiteit minder voorkomt dan beweerd wordt.

Bifobie stamt af van een binair beeld van seksualiteit. Mensen die een binair beeld hebben van seksualiteit vinden dat je maar op één geslacht kunt vallen. Dus je bent of heteroseksueel (en je valt dus op iemand van het andere geslacht) of je bent homoseksueel (en je valt op iemand van hetzelfde geslacht).

Biseksualiteit kan in deze zin niet bestaan. Voor mensen met bifobie zijn mensen die beweren biseksueel te zijn gewoon homo’s die nog niet uit de kast zijn gekomen, of zijn het mensen die hetero zijn en experimenteren met hun seksualiteit.

Discriminatie van biseksuelen

Het ontkennen van het bestaan van biseksualiteit is een vorm van discriminatie. Het komt vaak vanuit heteroseksuele gemeenschappen, maar ook in homoseksuele gemeenschappen komt het voor.

Mensen die zich als biseksueel identificeren worden in sommige homoseksuele gemeenschappen gezien als mensen die proberen te ontsnappen aan heteroseksuele onderdrukking. Om deze reden worden ze gewantrouwd. Het idee leeft dat mensen die zich ook aangetrokken voelen tot mensen van het andere geslacht proberen te ontkomen aan homofobie.

Er zijn ook ontkenners die zeggen dat biseksualiteit geen geaardheid is, maar een sociale trend. Een romantische of een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht wordt dan gezien als een gemakkelijke bron voor bevrediging of een vervanging voor activiteit met het tegenovergestelde geslacht.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten