Wat is homogenezing?

Wat is homogenezing?

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland ongeveer 15 therapeuten en organisaties zijn die homogenezing aanbieden. In sommige streng christelijke kringen bestaat de overtuiging dat het mogelijk is om de geaardheid van homoseksuelen te veranderen.

Dit wordt homogenezing genoemd. Het is niet geheel duidelijk of dit op grote schaal gebeurt en de diensten worden ook niet openlijk aangeboden.

Homogenezing vindt plaats, omdat streng gelovigen geloven dat homoseksualiteit verboden is. Ze zien het als een demon die uitgedreven moet worden. Gelukkig zijn er ook veel gelovigen die dit anders zien.

Homogenezing als therapie

De therapie voor homogenezing verschilt per zorgverlener. Soms worden er therapie-achtige sessies verzorgd, bijvoorbeeld met een psycholoog of therapeut. Er is dan sprake van één-op-één gesprekken. Deze therapie vorm kan maanden tot jaren duren. Het komt ook voor dat er een eenmalig gesprek plaatsvindt met een gebedsgenezingsdienst of een pastoor.

Vaak wordt homogenezing gegeven aan oudere homo’s. Jonge homoseksuelen, die opgroeien in een streng gelovige omgeving, stoppen hun gevoelens namelijk zo lang mogelijk weg. Ze hopen dat ze door een fase gaan en dat ze na verloop van tijd gewoon hetero worden. Op een gegeven moment kunnen ze hun gevoelens niet meer onderdrukken en komen ze uit de kast. Ze zijn dan vaak al halverwege de 20 jaar.

Opgroeien in een streng christelijke omgeving zorgt ervoor dat homoseksuelen opgroeien met het idee dat homoseksueel fout en verboden is. Ze hebben de overtuiging dat God homoseksualiteit niet accepteert en gaan dus vaak zelf op zoek naar een therapeut om er vanaf te komen. Ze worstelen met hun gevoelens en dat is zwaar. Ze hopen dat ze door homogenezing hetero worden en niet langer hoeven te worstelen met hun gevoelens.

Homogenezing is nooit een oplossing voor je homoseksuele gevoelens, lesbische gevoelens of biseksuele gevoelens. Je geaardheid valt immers nooit te veranderen.

Waarom zou iemand zijn eigen seksuele geaardheid willen veranderen?

Van 4 HAVO leerlingen van het CSG Augustinus college in Groningen, kreeg ik de volgende vraag toegestuurd: Waarom zou iemand die op hetzelfde geslacht valt, zijn eigen seksuele geaardheid veranderen?

In onderstaande video geef ik antwoord op deze vraag:

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!