Wat is homofobie?

Wat is homofobie?

De angst voor homoseksualiteit wordt homofobie genoemd, al wordt het woord angst vaak vervangen door afkeer en haat. Homohaat of homofobie is een hardnekkig verschijnsel dat in veel gevallen grote consequenties heeft.

Er zijn zelfs landen waar praktiserende homoseksuelen de doodstraf krijgen. Zelfs homoseksuele gevoelens kunnen al een reden zijn om iemand te straffen.

Wat voor mensen zijn homofobisch?

Van nature heeft ieder mens een enorme drang om autoriteiten te volgen. Je vraagt je niet af waarom iets is zoals het is, je neemt het gewoon aan. Dit wordt ons van kind af aan al bijgebracht. Als je ouder wordt begin je dingen in twijfel te trekken.

Waarom doen mensen iets op een bepaalde manier? Waarom worden sommige dingen normaal gevonden? In deze periode gaan sommige mensen zich verzetten tegen de standaard.
Homofobie wordt vaak doorgegeven via opvoeding, media of school en wordt op deze manier in stand gehouden.

Het aanleren van homofobie gebeurt altijd via een autoritair orgaan. Denk dan bijvoorbeeld aan ouders, overheden, verenigingen en religies. Omdat religies vaak onveranderd blijven, vormen deze het grootste probleem. In landen waar weinig religie is, zijn er veel homorechten. In landen waar er veel religie is, zijn er weinig homorechten.

In veel landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar. In Jemen, Iran, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Mauritanië en Nigeria staat de doodstraf op homoseksualiteit (handelingen, gedrag en uitingen). Dan gaat het niet eens om publieke homoseksuele uitingen, maar ook om homoseksueel gedrag in de privésfeer wordt met de dood afgestraft.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten