Wat is homofobie?

Wat is homofobie?

De angst voor homoseksualiteit wordt homofobie genoemd, al wordt het woord angst vaak vervangen door afkeer en haat. Homohaat of homofobie is een hardnekkig verschijnsel dat in veel gevallen grote consequenties heeft.

Er zijn zelfs landen waar praktiserende homoseksuelen de doodstraf krijgen. Zelfs homoseksuele gevoelens kunnen al een reden zijn om iemand te straffen.

Wat voor mensen zijn homofobisch?

Van nature heeft ieder mens een enorme drang om autoriteiten te volgen. Je vraagt je niet af waarom iets is zoals het is, je neemt het gewoon aan. Dit wordt ons van kind af aan al bijgebracht. Als je ouder wordt begin je dingen in twijfel te trekken.

Waarom doen mensen iets op een bepaalde manier? Waarom worden sommige dingen normaal gevonden? In deze periode gaan sommige mensen zich verzetten tegen de standaard.
Homofobie wordt vaak doorgegeven via opvoeding, media of school en wordt op deze manier in stand gehouden.

Het aanleren van homofobie gebeurt altijd via een autoritair orgaan. Denk dan bijvoorbeeld aan ouders, overheden, verenigingen en religies. Omdat religies vaak onveranderd blijven, vormen deze het grootste probleem. In landen waar weinig religie is, zijn er veel homorechten. In landen waar er veel religie is, zijn er weinig homorechten.

In veel landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar. In Jemen, Iran, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Mauritanië en Nigeria staat de doodstraf op homoseksualiteit (handelingen, gedrag en uitingen). Dan gaat het niet eens om publieke homoseksuele uitingen, maar ook om homoseksueel gedrag in de privésfeer wordt met de dood afgestraft.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!