Wat is genderexpressie?

Wat is genderexpressie?

Genderexpressie is dat wat je uitdrukt over vrouwelijkheid en mannelijkheid. Je kunt je op verschillende manieren uitdrukken; dit doe je bijvoorbeeld met je gedrag, je haarstijl, je kleding of je make-up. Dit zijn verschillende mogelijkheden om je genderidentiteit te laten zien.

Voel je je als meisje niet zo meisjesachtig, dan kun je dit laten zien met sportkleding en kort haar. Voel je je vrouwelijk als jongen? Dan kun je dit laten zien door nagellak of mascara te dragen. Voel je je onzeker, omdat je niet weet hoe je omgeving er op zal reageren. Dan kun je dit gewoon stiekem thuis doen.

Maar het kan ook als theatrale expressie, door als man een jurk en pruik te dragen. Ga je gekleed als iemand van een andere sekse? Dan wordt dit travestie, drag of crossdressing genoemd.

Vormen van expressie

Wat in de ene context of cultuur als vrouwelijk wordt beschouwd, kan in een andere context of cultuur heel mannelijk zijn. Er zijn maar weinig mensen die zich alleen maar vrouwelijk of alleen maar mannelijk uitdrukken.

Daarnaast drukt iedereen zich op een andere manier uit en heeft dit ook vaak te maken met hoe je je voelt. Via genderexpressie doe je dit dan via het kapsel die je kiest of de kleren die je draagt. Voel je je vrolijk, dan zul je sneller geneigd zijn om meer kleurrijke kleding te dragen. Dit zijn allemaal vormen van expressie.

Hoe iemand zich uitdrukt, heeft niets te maken (of zegt niets) over hun seksuele oriëntatie. Niet iedereen gedraagt zich op dezelfde manier. Niet alle hetero’s gedragen zich op dezelfde manier, net zoals alle homo’s of lesbiennes zich niet op dezelfde manier gedragen. Je kunt iemands genderidentiteit niet raden op basis van hun genderexpressie.

Dat iemand er voor jou uitziet als een meisje, betekent niet dat zij zich als een meisje voelt. Hetzelfde geldt voor jongens.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!