Wat is gaydar?

Wat is gaydar?

Heb jij een gaydar? Als je een gaydar hebt, dan weet je in een oogwenk of een man ook op mannen valt. Ze zeggen dat veel homomannen een gaydar hebben, maar is dat echt zo?
Een gaydar houdt in dat je weet of iemand homoseksueel is of niet, afgaande op hoe diegene zich gedraagt of eruitziet.

De meeste mensen zijn gewend om in hokjes te denken. Zien we een man die vrouwelijke trekjes heeft, dan denken we gelijk ‘die moet wel gay zijn’. Dit wordt veroorzaakt door wat wij in de maatschappij als vrouwelijk hebben bestempeld. Hokjesdenken maakt de wereld overzichtelijker, daarom labelen we mensen. Maar dit is allang niet meer van deze tijd.

Een interpretatie van non-verbale signalen

Gaydar is een samenvoeging van de woorden ‘gay’ en radar. Hiermee wordt de sociale vaardigheid aangeduid waarmee men homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen kan herkennen zonder dat er objectieve informatie is over de seksuele geaardheid. Als je een gaydar hebt, dan functioneert dit met name door de interpretatie van non-verbale signalen, zoals houdingen en bewegingen, sociaal gedrag, gezichtsuitdrukkingen, stemgeluid en intonatie, kleding en afwijkingen van genderstereotypen.

Er wordt aangenomen dat iedereen een gaydar kan ontwikkelen en dat dit niets te maken heeft met de seksuele voorkeur. Toch zou het sterker manifesteren bij mensen die homoseksueel georiënteerd zijn. Homoseksuelen zouden het sneller kunnen herkennen, omdat zij meer ervaring hebben met sociale interactie met homoseksuelen. Ze zouden ook meer gemotiveerd zijn om een juiste inschatting te maken van de seksuele oriëntatie. Dit met het oog op het lokaliseren van een potentiële partner.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten