Minority stress en lesbisch zijn: hoe zit dat?

Minority stress en lesbisch zijn: hoe zit dat?

Val je op vrouwen of voel je je in bepaalde mate (seksueel) aangetrokken tot vrouwen? Dan kun je op allerlei manieren te maken krijgen met vooroordelen of discriminatie. Dit brengt vaak stress met zich mee. Deze vorm van stress wordt ook wel minority stress genoemd. Wat wordt er bedoeld met deze term, hoe ontstaat minderheidsstress, wat zijn de gevolgen en hoe kan je er jezelf tegen wapenen?

Wat is minority stress?

Minority stress of minderheidsstress is stress of spanning waar je mee te maken krijgt wanneer je tot een minderheid behoort. Dit verschijnsel werd in 1995 voor het eerst benoemd door een onderzoeker. Het werd in eerste instantie in verband gebracht met homoseksuele mannen vanwege stigmatisering. Maar uit verder onderzoek blijkt dat ook andere groepen mensen te maken krijgen met minderheidsstress.

Hoe dan ook, minority stress wordt vaak ervaren door LHBTIQ+-minderheden en komt dus ook voor bij vrouwen die lesbisch zijn of lesbische gevoelens hebben.

Lees verder na dit blok

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Hoe ontstaat minderheidsstress?

Kom je tot de ontdekking dat je tot LHBTIQ+-community behoort, dan gaat dit vaak gepaard met psychologische problemen. Minderheidsstress ontstaat voornamelijk door stereotyperingen en negatieve attitudes richting LHBTIQ+-mensen.

Stigmatisering zorgt voor extra stress en komt bovenop de algemene stress waar iedereen mee te dealen heeft. Maak jij onderdeel uit van een minderheidsgroep omdat je je seksueel voelt aangetrokken tot vrouwen? Dit kan leiden tot allerlei stressgevoelens, ook wanneer je zelf geen expliciete vooroordelen ervaart. Daarover later meer.

Hoe uit minderheidsstress zich?

Minority stress manifesteert zich op allerlei terreinen. Vaak moet je denken aan discriminatie of vooroordelen, maar soms wordt stress ook veroorzaakt door subtiele opmerkingen of gedragingen. We bespreken in het kort minderheidsstress op de sportvereniging, binnen de familie of in een werkomgeving.

Sportvereniging
Het kan zijn dat minderheidsstress zich laat zien wanneer je sport. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Je wordt bijvoorbeeld buitengesloten omdat je op vrouwen valt of seksuele gevoelens ervaart voor vrouwen. Dit creëert een onveilige situatie en het ontneemt jou je plezier in het beoefenen van je favoriete sport.

Familie
Discriminatie, vooroordelen en stigmatisering komen ook veelvuldig voor in familiale kring. Het hebben van lesbische gevoelens past bijvoorbeeld niet in de (traditionele) normen en waarden binnen het gezin. Of er is sprake van religieuze opvattingen die lesbische gevoelens afwijzen. Om die reden ervaar je veel stress en heb je altijd het gevoel je te moeten verdedigen.

Werk
Minderheidsstress wordt ook door lesbische vrouwen ervaren op de werkvloer. Tijdens een sollicitatie voel je je anders behandeld door een mogelijk toekomstige werkgever of je ervaart op de werkvloer dat mensen anders met je omgaan vanwege je seksuele voorkeur. Vergeet ook niet de grappen die vaak worden gemaakt over LHBTIQ+-mensen waardoor je al snel in een bepaalde hoek wordt gedrukt waar je je niet prettig bij voelt.

Minority stress en lesbisch zijn: hoe zit dat?

De relatie tussen minderheidsstress en lesbisch zijn

Minority stress staat rechtstreeks in verband met een minderheidsindentiteit. Dit kun je dus ook ervaren wanneer je lesbisch bent of ‘worstelt’ met lesbische gevoelens. De vooroordelen hebben die anderen hebben omtrent seksuele diversiteit, zijn vaak ook deel geworden van jezelf.

Dit kan resulteren in geïnternaliseerde homofobie waardoor je mogelijk een hekel krijgt aan het lesbische deel in jou. Negatieve boodschappen zingen lang na in je hoofd, impliciet of expliciet. Dit kan zelfs leiden tot depressieve gevoelens en zelfhaat of zelfafwijzing. Vaak wordt het door grote groepen mensen gezien als iets afwijkends of zondigs.

Wat zijn de gevolgen van minority stress in je dagelijks leven?

Minderheidsstress kan allerlei negatieve gevolgen met zich meebrengen. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, intersekse mensen en queers ervaren vaak allerlei gezondheidsklachten. We verdelen ze onder in fysieke en psychische klachten.

Fysieke klachten
Minority stress veroorzaakt fysieke klachten. Dit is bij iedereen anders, maar hoofdpijn, buikpijn en rugklachten zijn veel voorkomende lichamelijke ongemakken. Daarnaast kan minderheidsstress er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt.

Psychische klachten
Minderheidsstress heeft ook een negatieve invloed op je psychosociale gezondheid. Je voelt je bijvoorbeeld depressief of minderwaardig. Daarnaast kun je ook kampen met woedeaanvallen of juist angstig zijn.

Minority stress en seksuele voorkeur

Tips hoe om te gaan met minderheidsstress

Ervaar je in je lesbisch zijn ook de negatieve gevolgen van minority stress? Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. We geven je graag een aantal praktische tips:

  • Meld je aan voor coaching en begeleiding om op een effectieve manier met stress om te gaan.
  • Volg een weerbaarheidstraining om je beter te verweren tegen vooroordelen, discriminatie en stigmatisering.
  • Lees boeken en bekijk video’s van ervaringsdeskundigen.
  • Sluit je aan bij gespreksgroepen of een LHBTIQ+-community om je communicatieve en sociale vaardigheden te versterken.

Creëer een roze omgeving

Wellicht helpt het je om te weten dat je niet de enige bent die stress ervaart in het lesbisch zijn of wanneer je twijfelt omtrent je seksuele oriëntatie. Juist daarom is het prettig en verrijkend om je aan te sluiten bij een roze netwerk in jouw directe omgeving. In een veilige setting leer en ontdek je van alles over jezelf, kan je ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden en word je tot slot steeds sterker in het ontwikkelen van een daadkrachtige roze vrouw.