Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Veel vrouwen die in een heterorelatie zitten en ineens twijfels krijgen over hun geaardheid gaan twijfelen aan zo’n beetje alles. Ook komt vaak de vraag omhoog: wat heb ik eigenlijk voor mijn man gevoeld? Ben ik wel verliefd op hem geweest?

Dit is ook een van de meest gestelde vragen van de mannen die een vrouw hebben die ineens twijfelt over haar geaardheid. Zij vragen mij dan: “Maar is ze dan wel echt verliefd op mij geweest?” In deze blog ga ik je uitleggen hoe dit precies in elkaar zit.

Hoe hoort verliefdheid te zijn?

Ik kan je met volle overtuiging vertellen dat mijn gevoelens voor mijn beide mannen (ik ben twee keer getrouwd geweest) echt zijn geweest. Ik ervaarde op dat moment echte gevoelens van verliefdheid, voor allebei. Je kunt alleen pas weten wat echte verliefdheid is als je dit daadwerkelijk zelf hebt gevoeld. Anders meten we verliefdheid naar wat we horen (vanuit onze omgeving of de maatschappij) over hoe verliefdheid hoort te zijn.

Als je als kind in de puberteit met je vriendinnen praat over jongens, dan vertel je elkaar hoe een verliefdheid voelt, je leest in blaadjes hoe verliefdheid moet voelen en je luistert naar hoe verliefde vriendinnen het ervaren. Je leert van elkaar dat het bij verliefdheid gaat om dat je je heel blij voelt als je bij diegene bent, dat het gezellig is, dat je het leuk hebt samen en dat je misschien ook wel kriebels in je buik voelt. 

Ik heb mij hier altijd aan dit beeld van verliefdheid gemeten. Simpelweg omdat ik geen ander referentiekader over verliefdheid had.

Lees verder onder dit blok!

Lees je mee in de blogserie
‘mijn persoonlijke verhaal’

Toen ik deze gevoelens kreeg dacht ik dat ik de enige op deze wereld was met deze gevoelens. Nergens kon ik ervaringen van vrouwen vinden die net als ik ineens twijfelde aan haar geaardheid.  Speciaal voor jou heb ik mijn verhaal gebundeld in 20 blogs.

In blog 1 t/m 20 lees je mijn persoonlijke verhaal: mijn 12 jaar in de kast, mijn coming out in mijn tweede hetero huwelijk en over de periode daarna.

Andere mate van verliefdheid

En zo is dit voor andere vrouwen ook. Op het moment dat ze een relatie met een man aangaan of gaan trouwen met een man (en nog niet weten dat ze lesbisch zijn) ervaren ze op dat moment echte verliefde gevoelens. Verliefde gevoelens zoals ze die op dat moment kennen. Zoals ze die kennen vanuit hun referentiekader en wat ze geleerd hebben over verliefde gevoelens.

Als ze daarna verliefd worden op een vrouw, dan pas komen ze erachter hoe verliefdheid ook kan voelen. Het is niet beter dan ze tot nu toe kenden, maar wel compleet anders. Ze ervaren het vaak als veel intenser, passend en heftig. Deze uitleg van verliefdheid hebben ze nog niet eerder in hun leven gehad, laat staan meegemaakt. Nu pas weten ze hoe verliefdheid hoort te voelen.

Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Keuze

Door deze verliefdheid wordt het vaak pas op dat moment duidelijk dat wat ze eerder verliefdheid noemden niet helemaal passend was bij wat zij voelden. Op het moment toen, voelde het wel degelijk als verliefdheid, echter met de kennis van nu weet de vrouw dat het niet zo intens is als dat zij nu verliefdheid kan ervaart.

Een aantal vrouwen bij mij in de praktijk noemden het ook verliefd op de aandacht die ze kregen of verliefd op de verliefdheid. Nu ze voor de eerste keer verliefd zijn op een vrouw kunnen ze dit ontrafelen. Echter op het moment van de verliefdheid op hun man ervaarden ze het toen wel echt als verliefdheid.

Getrouwd met voorbedachte rade

Veel heteromannen hebben vaak het idee dat ze bedonderd zijn. Dat hun vrouw hun jarenlang voorgelogen heeft. Ik kan je verzekeren dat dit niet waar is. Voor heel veel vrouwen is deze ervaring van verliefdheid op een vrouw net zo schokkend als voor de heteropartner. Voor de vrouw begint het ook allemaal pas op het moment dat ze erachter komt gevoelens voor vrouwen te hebben. Voor haar is het allemaal net zo nieuw.

Ik kom zelden vrouwen tegen die al bij het altaar wisten dat ze op vrouwen vielen en toch getrouwd zijn met een man. Je kunt er echt van uitgaan dat je vrouw op het moment van jullie bruiloft met dezelfde intentie ja zei zoals jij hebt gedaan.

Alleen nu weet ze hoe een verliefdheid ook kan voelen en dat verandert de hele situatie. Zowel voor de man als voor de vrouw.

Lees ook: Verzin ik dat ik lesbische gevoelens heb?

Tekst gaat door onder dit blok.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Juiste begeleiding

Wanneer je in je heterorelatie te maken krijgt met lesbische gevoelens wordt vaak de stap gezet naar relatietherapie. Mijn ervaring is dat de therapie eerst gericht moet zijn op het uitzoeken van de gevoelens, voordat je kunt starten aan relatietherapie. Anders ga je iets maken waarvan je helemaal niet weet waardoor het stuk is gegaan en of hoe het gemaakt kan worden.

Kortom: zorg eerst voor duidelijk over de geaardheid en ga dan kijken naar de mogelijkheden voor jullie relatie.

Mijn advies is om dit pad met een geaardheidscoach of andere therapeut te doorlopen die gespecialiseerd is in en ervaring heeft met lesbische/homoseksuele gevoelens in een heterorelatie.

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten