Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Veel vrouwen die in een heterorelatie zitten en ineens twijfels krijgen over hun geaardheid gaan twijfelen aan zo’n beetje alles. Ook komt vaak de vraag omhoog: wat heb ik eigenlijk voor mijn man gevoeld? Ben ik wel verliefd op hem geweest?

Dit is ook een van de meest gestelde vragen van de mannen die een vrouw hebben die ineens twijfelt over haar geaardheid. Zij vragen mij dan: “Maar is ze dan wel echt verliefd op mij geweest?” In deze blog ga ik je uitleggen hoe dit precies in elkaar zit.

Hoe hoort verliefdheid te zijn?

Ik kan je met volle overtuiging vertellen dat mijn gevoelens voor mijn beide mannen (ik ben twee keer getrouwd geweest) echt zijn geweest. Ik ervaarde op dat moment echte gevoelens van verliefdheid, voor allebei. Je kunt alleen pas weten wat echte verliefdheid is als je dit daadwerkelijk zelf hebt gevoeld. Anders meten we verliefdheid naar wat we horen (vanuit onze omgeving of de maatschappij) over hoe verliefdheid hoort te zijn.

Als je als kind in de puberteit met je vriendinnen praat over jongens, dan vertel je elkaar hoe een verliefdheid voelt, je leest in blaadjes hoe verliefdheid moet voelen en je luistert naar hoe verliefde vriendinnen het ervaren. Je leert van elkaar dat het bij verliefdheid gaat om dat je je heel blij voelt als je bij diegene bent, dat het gezellig is, dat je het leuk hebt samen en dat je misschien ook wel kriebels in je buik voelt. 

Ik heb mij hier altijd aan dit beeld van verliefdheid gemeten. Simpelweg omdat ik geen ander referentiekader over verliefdheid had.

Andere mate van verliefdheid

En zo is dit voor andere vrouwen ook. Op het moment dat ze een relatie met een man aangaan of gaan trouwen met een man (en nog niet weten dat ze lesbisch zijn) ervaren ze op dat moment echte verliefde gevoelens. Verliefde gevoelens zoals ze die op dat moment kennen. Zoals ze die kennen vanuit hun referentiekader en wat ze geleerd hebben over verliefde gevoelens.

Als ze daarna verliefd worden op een vrouw, dan pas komen ze erachter hoe verliefdheid ook kan voelen. Het is niet beter dan ze tot nu toe kenden, maar wel compleet anders. Ze ervaren het vaak als veel intenser, passend en heftig. Deze uitleg van verliefdheid hebben ze nog niet eerder in hun leven gehad, laat staan meegemaakt. Nu pas weten ze hoe verliefdheid hoort te voelen.

Hoe kan ik verliefd zijn geweest op een man?

Keuze

Door deze verliefdheid wordt het vaak pas op dat moment duidelijk dat wat ze eerder verliefdheid noemden niet helemaal passend was bij wat zij voelden. Op het moment toen, voelde het wel degelijk als verliefdheid, echter met de kennis van nu weet de vrouw dat het niet zo intens is als dat zij nu verliefdheid kan ervaart.

Een aantal vrouwen bij mij in de praktijk noemden het ook verliefd op de aandacht die ze kregen of verliefd op de verliefdheid. Nu ze voor de eerste keer verliefd zijn op een vrouw kunnen ze dit ontrafelen. Echter op het moment van de verliefdheid op hun man ervaarden ze het toen wel echt als verliefdheid.

Getrouwd met voorbedachte rade

Veel heteromannen hebben vaak het idee dat ze bedonderd zijn. Dat hun vrouw hun jarenlang voorgelogen heeft. Ik kan je verzekeren dat dit niet waar is. Voor heel veel vrouwen is deze ervaring van verliefdheid op een vrouw net zo schokkend als voor de heteropartner. Voor de vrouw begint het ook allemaal pas op het moment dat ze erachter komt gevoelens voor vrouwen te hebben. Voor haar is het allemaal net zo nieuw.

Ik kom zelden vrouwen tegen die al bij het altaar wisten dat ze op vrouwen vielen en toch getrouwd zijn met een man. Je kunt er echt van uitgaan dat je vrouw op het moment van jullie bruiloft met dezelfde intentie ja zei zoals jij hebt gedaan.

Alleen nu weet ze hoe een verliefdheid ook kan voelen en dat verandert de hele situatie. Zowel voor de man als voor de vrouw.

Lees ook: Verzin ik dat ik lesbische gevoelens heb?

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Juiste begeleiding

Wanneer je in je heterorelatie te maken krijgt met lesbische gevoelens wordt vaak de stap gezet naar relatietherapie. Mijn ervaring is dat de therapie eerst gericht moet zijn op het uitzoeken van de gevoelens, voordat je kunt starten aan relatietherapie. Anders ga je iets maken waarvan je helemaal niet weet waardoor het stuk is gegaan en of hoe het gemaakt kan worden.

Kortom: zorg eerst voor duidelijk over de geaardheid en ga dan kijken naar de mogelijkheden voor jullie relatie.

Mijn advies is om dit pad met een geaardheidscoach of andere therapeut te doorlopen die gespecialiseerd is in en ervaring heeft met lesbische/homoseksuele gevoelens in een heterorelatie.

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.