Wat is transseksueel?

Wat is transseksueel?

Heb jij het gevoel dat je niet thuishoort in je lichaam? Dan kan er sprake zijn van genderdysforie. Het is een diep gevoel van onbehagen over het geslacht waarmee je bent geboren. Ben je als man geboren, maar voel je je een vrouw? De kans bestaat dan dat je een geslachtsverandering wenst, ook al is dit niet altijd het geval.

Als je te maken krijgt met genderdysforie dan kan dit er ingewikkeld zijn. Je kunt last hebben van gevoelens van onbegrip, rouw en schaamte. Dit kan op de duur resulteren in de volgende situaties:

  • Je sluit je af voor je omgeving;
  • Je voelt je onbegrepen;
  • Je kunt moeilijk contact maken met je eigen lichaam;
  • Je benadrukt de kenmerken van je biologische geslacht extra.

Het kan erg eenzaam zijn om deze gevoelens te hebben. Als jij je een vreemde voelt in je eigen lichaam, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts en het bespreekbaar maakt.

Wanneer ben je transseksueel?

Als je zo’n sterke afkeer voelt tegen je geboortegeslacht en om deze reden een operatie wilt ondergaan, dan ben je transseksueel. Door een medische behandeling (operatie of hormonen) kun je het gender krijgen waarin jij je thuis voelt.

Het betekent dus niet dat wanneer er sprake is van genderdysforie dat je ook transseksueel bent. Hoe jij jouw geslacht ervaart komt niet overeen met jouw biologische geslacht. Dit betekent echter niet dat je als gevolg daarvan een medische behandeling wilt ondergaan zodat je jouw gewenste geslacht krijgt.

Verschil tussen transgender en transeksueel?

Wanner je het gevoel hebt dat je leeft in het verkeerde lichaam of niet onder één gender valt noemen we dit transeksueel. Bijvoorbeeld: Je bent misschien geboren als meisje, maar je voelt je al heel lang een jongen.

Het kan ook zijn dat je als jongen geboren bent en je een meisje voelt. Het kan ook dat je je zowel jongen als meisje voelt. Of dat je het als man af en toe leuk vindt om een jurk te dragen. Dit valt allemaal onder transgender.

Wanner iemand met deze gevoelens beslist om zijn/haar/hen genderidentiteit te veranderend door middel van een medische behandeling dan noemt men dit transseksueel.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten