Wat is de dag van de biseksualiteit?

Wat is de dag van de biseksualiteit?

De ‘Dag van de Biseksualiteit’ wordt elk jaar op 23 september gevierd. Deze dag wordt ook wel ‘Bi Visibility Day’, ‘Bisexual Pride Day’ of ‘Celebrate Bisexuality Day’ genoemd. Op de ‘Dag van de Biseksualiteit’ wordt aandacht gevraagd voor biseksualiteit.

Wat is biseksualiteit?

Als je biseksueel bent, dan voel je je aangetrokken tot zowel vrouwen als mannen. Dit betekent echter niet dat je 50% homoseksueel bent en 50% heteroseksueel. Je kunt biseksueel zijn met een lichte voorkeur voor mannen, je kunt biseksueel zijn met een lichte voorkeur voor vrouwen, maar je kunt je ook tot beide evenveel aangetrokken voelen.

De term biseksualiteit ligt tussen volledig homoseksueel en volkomen heteroseksueel in. Je kunt voor jezelf bepalen of je de term biseksueel bij je vindt passen.

Wat staat centraal op de ‘Dag van de Biseksualiteit’?

Op de ‘Dag van de Biseksualiteit’ staat de geschiedenis van biseksualiteit centraal, maar ook de cultuur en de gemeenschap van biseksuelen. Deze dag wordt niet alleen gevierd door biseksuelen, maar ook door hun naasten en aanhangers.

Tijdens een evenement van de ‘International Lesbian and Gay Association’ in 1999 in de Verenigde Staten, werd deze dag voor het eerst gevierd. Het idee om specifiek een dag voor biseksuelen te organiseren komt voort uit de vooroordelen die er bestaan rondom seksualiteit en de marginalisering van biseksuelen bij zowel de gemeenschap van LHBT als bij heteroseksuelen.

Eén van de oprichters van de ‘Dag van de Biseksualiteit’ gaf aan dat in de huidige maatschappij de gemeenschap van biseksuelen veelal onzichtbaar is. Dit komt omdat er voornamelijk gedacht wordt in onderscheid tussen homoseksuelen en heteroseksuelen.

23 september is de ‘Dag van de Biseksualiteit

Er is specifiek voor deze datum, 23 september, gekozen, omdat de verjaardag van Freddie Mercury in deze maand viel.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten