Wat is masculien

Wat is masculien?

Wat betekent masculien? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is het allereerst belangrijk om het verschil tussen sekse en gender te bespreken.

Sekse heeft te maken met de biologische eigenschappen; word je geboren met een penis dan ben je een jongen, word je geboren met een vagina dan ben je een meisje. Gender heeft te maken met mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Het gaat over verwachtingen en ideeën, over hoe een jongen zich zou moeten gedragen en hoe een meisje zich zou moeten gedragen. Wat voor kleding je draagt als man of vrouw en wat het betekent voor je liefdesleven.

Iedereen heeft met gender te maken. Word je als meisje geboren? Dan wordt er van je verwacht dat je lang haar hebt, dat je een rokje draagt en verliefd wordt op een jongen. Word je als jongen geboren? Dan hoor je kort haar te hebben, broeken te dragen en word je verliefd op meisjes.

Daarnaast zijn er nog allerlei andere verwachtingen op het gebied van studie, hobby’s, sporten die voornamelijk als mannelijk of vrouwelijk gelabeld worden. Al deze verwachtingen worden gender genoemd.

Masculiene samenleving

In masculiene samenlevingen wordt verwacht dat men assertief is, en dus opkomt voor zichzelf als er iets niet gaat zoals het hoort. Het gaat om kenmerken die typisch voor mannen zouden gelden. Van mannen wordt verwacht dat ze assertief en ambitieus zijn.

Het tegenovergestelde van masculien is feminien. Van vrouwen wordt verwacht dat ze teder en bescheiden zijn en meer gericht op intermenselijke verhoudingen.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!