Wat is masculien?

Wat is masculien?

Wat betekent masculien? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is het allereerst belangrijk om het verschil tussen sekse en gender te bespreken.

Sekse heeft te maken met de biologische eigenschappen; word je geboren met een penis dan ben je een jongen, word je geboren met een vagina dan ben je een meisje. Gender heeft te maken met mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Het gaat over verwachtingen en ideeën, over hoe een jongen zich zou moeten gedragen en hoe een meisje zich zou moeten gedragen. Wat voor kleding je draagt als man of vrouw en wat het betekent voor je liefdesleven.

Iedereen heeft met gender te maken. Word je als meisje geboren? Dan wordt er van je verwacht dat je lang haar hebt, dat je een rokje draagt en verliefd wordt op een jongen. Word je als jongen geboren? Dan hoor je kort haar te hebben, broeken te dragen en word je verliefd op meisjes.

Daarnaast zijn er nog allerlei andere verwachtingen op het gebied van studie, hobby’s, sporten die voornamelijk als mannelijk of vrouwelijk gelabeld worden. Al deze verwachtingen worden gender genoemd.

Masculiene samenleving

In masculiene samenlevingen wordt verwacht dat men assertief is, en dus opkomt voor zichzelf als er iets niet gaat zoals het hoort. Het gaat om kenmerken die typisch voor mannen zouden gelden. Van mannen wordt verwacht dat ze assertief en ambitieus zijn.

Het tegenovergestelde van masculien is feminien. Van vrouwen wordt verwacht dat ze teder en bescheiden zijn en meer gericht op intermenselijke verhoudingen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten