Wat is een butch?

Wat is een butch?

In de LGBTQ+ subcultuur wordt een lesbische vrouw die een mannelijke genderpresentatie heeft een butch genoemd. Deze term duidt een mate van mannelijkheid aan die een stukje verder gaat dan een tomboy of een typisch lesbische vrouw.

Iemand die zich in de LGBTQ+ gemeenschap identificeert als butch kan een vrouwelijke genderidentiteit hebben met een mannelijke genderexpressie. Ook wordt de term butch soms gebruikt als een op zichzelf staand non-binair gender, omdat LGBTQ+ mensen vaak een moeilijke relatie hebben met gender.

Hoe is de term butch ontstaan?

Butch betekent mannelijke vrouw en is ontstaan onder lesbische en biseksuele vrouwen. Ook in de transgender gemeenschap is de term geadopteerd door transgender vrouwen.

De term butch wordt vaak geassocieerd met lesbiennes en gebruikt door lesbiennes, maar ook in andere groepen van de LGBTQ+ gemeenschap wordt de term gebruik, met name door LGBTQ+ mannen en sapfische mensen.

Een sapfisch persoon wordt gedefinieerd als iemand die zich als vrouw identificeert en aantrekkingskracht voelt tot vrouwen of vrouwelijkheid.

Butch expressie

Een butch vrouw presenteert zich vaak op een stereotype mannelijke manier en kleedt zich ook mannelijk. Ze draagt geen make-up en heeft kort haar. Ook hebben butch vrouwen vaak mannelijke interesses, als mechanica, sport en andere praktische bezigheden.

Er zijn butch vrouwen die een mannelijke naam aannemen en sommigen gebruiken mannelijke voornaamwoorden. Er zijn ook butch vrouwen die mannelijke hormonen nemen om er meer als een man uit te zien, of hun borsten afbinden.

Ondanks al deze vormen van expressie zijn butch vrouwen nog steeds vrouwen. Ze kunnen transgender zijn, cisgender of een andere gendervariant hebben. Het label butch kan ook door non-binaire mensen gebruikt worden.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten