inclusiviteit

Wat is inclusiviteit?

Inclusiviteit staat ook wel bekend als inclusie en gaat om het waarderen van verschillen tussen mensen. In de praktijk lijkt inclusie daardoor ook veel op de term diversiteit. Je kunt inclusie zien als een inspanning die je als overheid of organisatie doet om verschillende individuen en groepen met andere achtergronden sociaal en cultureel te accepteren en te verwelkomen.

De verschillende achtergronden kunnen op het oog duidelijk zijn zoals nationaliteit, ras, leeftijd, geloof, handicap of geslacht. Maar mensen hebben natuurlijk ook andere verschillen zoals opleiding, ervaring, persoonlijkheid en seksuele geaardheid.

Het belang van inclusiviteit

In een inclusieve cultuur worden mensen gerespecteerd en gewaardeerd voor wie ze zijn als individu of groep. Hierdoor voelen de mensen een positieve energie die ondersteunend is. Op zo’n manier zullen ze zich beter thuis voelen en goed functioneren in een bepaalde omgeving.

Om voor inclusiviteit te zorgen is vaak een verschuiving van cultuur en mentaliteit nodig. In een bedrijf moeten bijvoorbeeld bepaalde voorzieningen worden geplaatst, zoals een gebedsruimte of een genderneutraal toilet.

In Nederland kun je inclusie waarnemen door bijvoorbeeld projecten als het toegankelijk maken van stranden voor gehandicapten of projecten voor mensen met arbeidsbeperkingen.

Inclusie is een proces dat op elk individu invloed heeft. Het zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen voor wie ze zijn en wat ze kunnen. Inclusiviteit is daarom essentieel voor het succes van een gemeenschap of organisatie.

Als mensen zich gewaardeerd voelen zullen ze volledig in hun kracht staan. Ze voelen zich beter, functioneren beter en benutten hun volle capaciteit. Er is vaak een cultuuromslag voor nodig, maar het zorgt voor beter presterende organisaties en een gezondere en positievere omgeving.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!