Wat is inclusiviteit?

Wat is inclusiviteit?

Inclusiviteit staat ook wel bekend als inclusie en gaat om het waarderen van verschillen tussen mensen. In de praktijk lijkt inclusie daardoor ook veel op de term diversiteit. Je kunt inclusie zien als een inspanning die je als overheid of organisatie doet om verschillende individuen en groepen met andere achtergronden sociaal en cultureel te accepteren en te verwelkomen.

De verschillende achtergronden kunnen op het oog duidelijk zijn zoals nationaliteit, ras, leeftijd, geloof, handicap of geslacht. Maar mensen hebben natuurlijk ook andere verschillen zoals opleiding, ervaring, persoonlijkheid en seksuele geaardheid.

Het belang van inclusiviteit

In een inclusieve cultuur worden mensen gerespecteerd en gewaardeerd voor wie ze zijn als individu of groep. Hierdoor voelen de mensen een positieve energie die ondersteunend is. Op zo’n manier zullen ze zich beter thuis voelen en goed functioneren in een bepaalde omgeving.

Om voor inclusiviteit te zorgen is vaak een verschuiving van cultuur en mentaliteit nodig. In een bedrijf moeten bijvoorbeeld bepaalde voorzieningen worden geplaatst, zoals een gebedsruimte of een genderneutraal toilet.

In Nederland kun je inclusie waarnemen door bijvoorbeeld projecten als het toegankelijk maken van stranden voor gehandicapten of projecten voor mensen met arbeidsbeperkingen.

Inclusie is een proces dat op elk individu invloed heeft. Het zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen voor wie ze zijn en wat ze kunnen. Inclusiviteit is daarom essentieel voor het succes van een gemeenschap of organisatie.

Als mensen zich gewaardeerd voelen zullen ze volledig in hun kracht staan. Ze voelen zich beter, functioneren beter en benutten hun volle capaciteit. Er is vaak een cultuuromslag voor nodig, maar het zorgt voor beter presterende organisaties en een gezondere en positievere omgeving.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten