Niet weten wat je seksuele geaardheid is

Niet weten wat je seksuele geaardheid is: wat is de oorzaak?

Laatst sprak ik met iemand over het werk dat ik doe. Ik vertelde haar dat het grootste deel van mijn doelgroep bestaat uit vrouwen die momenteel in een heterorelatie zitten. Deze persoon vroeg mij, ‘hoe kan het nou dat er – anno 2022 – nog steeds vrouwen zijn die niet zeker zijn over hun seksuele geaardheid?’. Ze kon het zich bijna niet voorstellen.

In deze blog zal ik antwoord geven op bovenstaande vraag. Want verrassend genoeg heeft dit voor niets te maken met seksuele geaardheid, maar juist met hoe in de jeugd is geleerd om op gevoelens te vertrouwen.

Het volgen van je gevoel

Toen mijn gesprekspartner mij vroeg hoe het kan dat er zo veel vrouwen zijn die twijfels hebben over hun seksuele geaardheid, vertelde ik haar dat het hierbij niet om seksuele geaardheid gaat, maar meer om het volgen van je gevoel. In mijn praktijk merk ik dat veel van mijn klanten nooit hebben geleerd om te voelen en hun gevoel te volgen.

Het resultaat: deze vrouwen belanden in een relatie of huwelijk die eigenlijk helemaal niet bij ze past – bijvoorbeeld met een man, terwijl ze eigenlijk op vrouwen vallen.

Hoe dat precies komt? Deze vrouwen hebben in hun jeugd nooit geleerd om te gaan met hun emoties. En dat is niet gek want vrijwel altijd konden hun ouders dit ook niet. Ze hebben ouders die niet weten hoe ze moeten omgaan met emoties, laat staan dat ze weten hoe ze hun gevoel moeten volgen.

Trauma en niet praten over emoties

Dat kan verschillende redenen hebben. Vaak komt het bijvoorbeeld voor dat ouders zijn opgegroeid in oorlog, of zelf kinderen zijn van ouders die de oorlog hebben meegemaakt. Bij deze groep mensen bestaat nog heel sterk het idee dat er over emoties of trauma’s niet gesproken wordt. Je moet niet moeilijk doen, niet zeuren en gewoon doorgaan.

Het kan ook zo zijn dat ouders emotioneel niet voor het kind bereikbaar waren. Soms zie je dat ouders veel te druk zijn en niet doorhebben waar een kind mee worstelt. Of er is een broertje of zusje die alle aandacht opeist. Bij al deze situaties is het resultaat hetzelfde: er is geen aandacht voor het kind en zijn of haar emoties worden niet gezien, herkend of gehoord.

Je kunt gevoelens beter niet delen

Al snel leert een kind dat het beter is om gevoelens niet te delen, omdat er in het gezin toch geen plek voor is. En als je je gevoelens niet herkent en deelt, hoe kun je dan handelen naar deze gevoelens?

Lees verder na dit blok

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Consequenties

Als je op deze manier bent opgevoed, heeft dit consequenties voor de rest van je leven. Deze consequenties verschillen wel per persoon. Zo kan het bij de één bijvoorbeeld zo zijn dat zij het moeilijk vindt om te bepalen welk beroep er goed bij haar past, omdat zij op carrièregebied haar gevoel niet goed kan volgen.

De ander kan kampen met relatieproblemen, omdat ze niet goed kan uiten wat zij van de ander nodig heeft.

Terechtkomen in een verkeerde situatie

Als we kijken naar het stukje geaardheid, zien we vaak dat deze vrouwen in een verkeerde situatie terecht zijn gekomen, omdat ze op dit vlak niet hebben geleerd hun gevoel te volgen.

Misschien zijn er wel signalen geweest dat je op vrouwen valt, maar heb je deze nooit opgepikt. Hierdoor heb je er ook niet naar kunnen handelen.

Uit de kast op latere leeftijd

Het mooie aan gevoelens is dat ze altijd wel een keer naar boven komen, al is dit soms pas veel later in het leven, en zit je er misschien helemaal niet op te wachten.

Je geaardheid draag je al sinds je geboorte bij je, en zelfs als je het al heel je leven onderdrukt, komt het een keer naar boven. Daarom zie ik in mijn praktijk veel vrouwen van 50, 60 jaar, die pas sinds kort op hun gevoel durven te vertrouwen.

Lees ook: Uit de kast komen op latere leeftijd

Oorzaak twijfel seksuele geaardheid

Oplossen

Al draag je de consequenties van je jeugd altijd met je mee, is het nooit te laat om naar je gevoel te luisteren. In mijn consulten ga ik met mijn cliënten in gesprek, en leer ik ze om gevoelens te herkennen, erkennen en in een later stadium te volgen.

Op deze manier leer je om het leven te leiden dat jij wil leiden. Als je dit eenmaal voor jezelf op een rijtje hebt, zal het je niet meer overkomen dat je in een situatie belandt die niet voor jou bestemd is. Je leert je leven leven zoals jíj – en alleen jij – dat wilt.

Wil je een keer met mij in gesprek? Ik sta voor je klaar! Plan hier een gesprek in.

Conclusie

Om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe kan het dat anno 2022 vrouwen nog steeds niet zeker zijn over hun seksuele geaardheid?’; voor mij gaat het hierbij dus niet over seksuele geaardheid.

Het gaat om de kern van het probleem: het niet kunnen (h)erkennen van emoties en gevoelens. Iedereen die niet heeft geleerd om naar zichzelf te luisteren, zal hier op één of andere manier mee gaan worstelen. Soms is dit op het gebied van carrière of relaties, maar dit kan ook zijn op het gebied van seksuele geaardheid. In de kern gaat het erom dat als jij niet leeft zoals jij zou willen leven, dit ooit naar boven komt.

Pas als je aan de slag gaat met het volgen van je gevoel, zal je niet meer in verkeerde situaties terechtkomen. Je hebt dan geleerd dat je mag voelen wat je voelt en dat je vanuit daar je keuzes mag gaan maken.

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten