Femme

Wat is een femme?

In de LGBTQ+ gemeenschap wordt een (meestal) lesbische vrouw, die een vrouwelijke gender presentatie heeft, een femme genoemd. Het duidt een mate van vrouwelijkheid aan die verder gaat dan wat typisch is voor een vrouw of lesbienne.

Het femme label wordt vaak geassocieerd met lesbiennes en gebruikt door lesbiennes, maar wordt ook gebruikt door andere groepen in de LGBTQ+ gemeenschap, zoals multi seksuele/m-spec sapfische mensen en LGBTQ+-mannen.

Femme expressie

Femme vrouwen presenteren zich vaak op een typisch vrouwelijke manier, met lang haar en make-up. Er wordt ook vaak van femme vrouwen gedacht dat ze typisch vrouwelijke interesses hebben, maar femme vrouwen ondermijnen vaak juist deze verwachtingen van vrouwelijkheid.

Ook komt het voor dat ze hun vrouwelijkheid op een unieke LGBTQ+ manier tonen. Dit in tegenstelling tot het cis-heten. Femmes kunnen cisgender zijn, transgender, of een andere gender modaliteit. Femme kan ook gebruikt worden door non-binaire mensen.

Femme mannen

De term fem wordt gebruikt door femme mannen. Femme mannen hebben een sterk overdreven vrouwelijke stijl en vrouwelijke manieren. Er zijn fem mannen die van drag houden, anderen hebben een meer ingetogen stijl, maar toch duidelijk vrouwelijk. Het beruchte “homo-accent” wordt geassocieerd met, maar niet altijd gebruikt door, deze mannen. Ook de stereotype vrouwelijke homoseksuelen zijn vaak femme mannen.

Van femmes wordt van oudsher verwacht dat ze zich tot mannelijke of butch vrouwen aangetrokken voelen. Deze aantrekkingskracht tot mannelijkheid is voor sommige femme vrouwen een belangrijk onderdeel van hun identiteit.

Toch zijn er ook femme vrouwen die zich aangetrokken voelen tot andere femme vrouwen. Dit fenomeen wordt meestal aangeduid als “fem-for-fem” of “femme-for-femme”. Enkele andere termen voor femme zijn “lipstick lesbienne” en “designer dyke”.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!