Wat is een femme?

Wat is een femme?

In de LGBTQ+ gemeenschap wordt een (meestal) lesbische vrouw, die een vrouwelijke gender presentatie heeft, een femme genoemd. Het duidt een mate van vrouwelijkheid aan die verder gaat dan wat typisch is voor een vrouw of lesbienne.

Het femme label wordt vaak geassocieerd met lesbiennes en gebruikt door lesbiennes, maar wordt ook gebruikt door andere groepen in de LGBTQ+ gemeenschap, zoals multi seksuele/m-spec sapfische mensen en LGBTQ+-mannen.

Femme expressie

Femme vrouwen presenteren zich vaak op een typisch vrouwelijke manier, met lang haar en make-up. Er wordt ook vaak van femme vrouwen gedacht dat ze typisch vrouwelijke interesses hebben, maar femme vrouwen ondermijnen vaak juist deze verwachtingen van vrouwelijkheid.

Ook komt het voor dat ze hun vrouwelijkheid op een unieke LGBTQ+ manier tonen. Dit in tegenstelling tot het cis-heten. Femmes kunnen cisgender zijn, transgender, of een andere gender modaliteit. Femme kan ook gebruikt worden door non-binaire mensen.

Femme mannen

De term fem wordt gebruikt door femme mannen. Femme mannen hebben een sterk overdreven vrouwelijke stijl en vrouwelijke manieren. Er zijn fem mannen die van drag houden, anderen hebben een meer ingetogen stijl, maar toch duidelijk vrouwelijk. Het beruchte “homo-accent” wordt geassocieerd met, maar niet altijd gebruikt door, deze mannen. Ook de stereotype vrouwelijke homoseksuelen zijn vaak femme mannen.

Van femmes wordt van oudsher verwacht dat ze zich tot mannelijke of butch vrouwen aangetrokken voelen. Deze aantrekkingskracht tot mannelijkheid is voor sommige femme vrouwen een belangrijk onderdeel van hun identiteit.

Toch zijn er ook femme vrouwen die zich aangetrokken voelen tot andere femme vrouwen. Dit fenomeen wordt meestal aangeduid als “fem-for-fem” of “femme-for-femme”. Enkele andere termen voor femme zijn “lipstick lesbienne” en “designer dyke”.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten