Wat is een familieopstelling?

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling kan helpen bij het krijgen van inzicht, bijvoorbeeld over de dingen die je doet en waarom je ze doet. Het wordt vaak ingezet bij terugkerende en moeilijk op te lossen problemen en patronen die je graag wilt doorbreken.

Ook kan een familieopstelling verheldering geven als er sprake is van verstoorde verhouding, in een relatie met je partner, collega of familielid. De oorzaak van een verstoorde relatie kan namelijk liggen in jouw systeem van herkomst.

Het onderzoeken van onbewuste patronen

Vaak komen onze onbewuste patronen voort uit ons familiesysteem. Om deze patronen te onderzoeken kan een familieopstelling helpen; het is een effectieve en helende manier om deze onbewuste gedragingen te analyseren.

Waar word je door beïnvloed in je dagelijkse leven? Misschien zit je niet lekker in je vel of lukt het je maar niet om je doelen te behalen. Onder begeleiding van therapeut of coach kijk je tijdens een familieopstelling naar gebeurtenissen en personen die binnen jouw familiesysteem verbonden zijn. Deze kunnen van invloed zijn op je verleden, heden en toekomst.

Wat is een familiesysteem?

Je kunt een familiesysteem zien als een systeem van je herkomst. In een familiesysteem heeft iedereen een eigen rol en zo zijn er in dit systeem eigen regels en wetten. De werking van deze (ongeschreven) regels en de verhoudingen binnen een familie kunnen erg ingewikkeld zijn.

Dit kan leiden tot verwarring en onbegrip, wat kan zorgen voor druk in je dagelijkse leven. Het kan ervoor zorgen dat je je niet jezelf voelt, dat je vastzit in patronen en overtuigingen die bij het systeem horen. Deze overtuigingen worden van generatie op generatie doorgegeven. Dit uit zich vaak in psychische klachten of terugkerende problemen en patronen.

Wanneer is een familieopstelling zinvol?

Loop je in je leven tegen (terugkerende) problemen aan? Heb je bijvoorbeeld problemen op je werk? Heb je moeite om met bepaalde mensen om te gaan? Zijn er gezondheidsproblemen waar je vanaf wilt? Een familieopstelling kan je helpen in te zien waar je vastloopt.

Familieopstelling en geaardheid

Familieopstellingen zijn helpend als onderdeel van een traject bij een geaardheidcoach. Er zijn redenen waarom je er moeite mee hebt om te gaan staan voor wie je bent. Om te voelen wat je voelt of te bepalen waar je naartoe wilt.

Een familieopstelling kan heel veel inzichten geven op deze vragen. Tijdens een opstelling krijg je inzichten die jou daadwerkelijk verder laten komen.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!