18 | Struggles van een lesbische relatie

18 | Struggles van een lesbische relatie

Lilly was niet de enige die mij veel leerde. Toen ik mijn eerste echte lesbische relatie met Emelie kreeg, ging er een hele nieuwe wereld voor mij open. Dan heb ik het niet alleen over de seksuele kant, maar vooral ook over de emotionele kant. Ik kwam er tijdens deze relatie achter in wat voor patronen en mechanismen ik vast zat.

Daarnaast ging ik door deze relatie de wereld met een hele andere bril bekijken. Niet alleen omdat zij soms zo anders was dan ik, maar vooral omdat dit mijn eerste echte lesbische relatie was. Een relatie met een vrouw die toen al 25 jaar uit de kast was, ik net 1 jaar…

“Een relatie met een vrouw die toen al 25 jaar uit de kast was, ik net 1 jaar”

Deze relatie toonde duidelijk de verschillen tussen Emelie en mij. Onderwerpen waar zij al mee gedeald had in die 25 jaar uit de kast, daar was ik nog maar net mee begonnen. Onze irritaties en ruzies gaven zo goed het verschil tussen een lesbische- en heterorelatie weer.

Dingen die zo normaal waren voor mij, waren zo vreemd in de ogen van mijn vriendin:

  • Toen ik vrij vroeg in onze relatie vroeg of zij de container aan de straat wilde zetten keek ze mij verbaasd aan.
    Zij: waarom kan je dat zelf niet?
  • De keer dat ik alle mannen in mijn omgeving, inclusief ex-man, raad vroeg over de aankoop van een grasmaaier raakte ze geïrriteerd.
    Zij: Waarom moet je zoiets met een man overleggen? Kies er zelf één!  
  • De keren dat ze uit zichzelf de vaatwasser leeghaalde, ontbijtjes maakte, de wasmachine aanzette, mij masseerde of uit zichzelf stofzuigde zijn na jaren niet meer te tellen.
    Ik: Hoe kan het dat iemand dit alsmaar uit zichzelf blijft doen?

Het was duidelijk dat er een verschil van kijken was naar de invulling van de rollen en taken binnen de relatie. De meeste mensen van mijn generatie hebben vanaf jongs af aan geleerd dat de vrouw de verzorgende en regeltaken heeft, en de man het vuilnis buitenzet en de fietsbanden plakt. Voor veel vrouwen zijn dit normale patronen, niet iets waar ze direct over nadenken.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

“Ieder vervuld haar taak naar kwaliteit, karakter of wens, niet op basis van wat het geslacht is”

Voor mij toen ook dus ik nam deze patronen gewoon mee naar mijn lesbische relatie. Mijn vriendin kon dit niet heel erg waarderen. Ik kwam er achter dat wanneer je in een relatie komt van hetzelfde geslacht er geen vaste rollen of taken zijn. Ieder vervuld haar taak naar kwaliteit, karakter of wens, niet op basis van wat het geslacht is. Er is geen mannetje en vrouwtje, maar gewoon twee vrouwen.

Het duurde behoorlijk lang voordat ik snapte wat mijn vriendin elke keer bedoelde als ze mij op soortgelijke voorbeelden van hierboven (container, grasmaaier) wees. Een relatie op deze gelijke wijze kende ik helemaal niet. Doordat de invulling van de taken zo open stond was er ruimte om nieuwe talenten te ontwikkelen en te ontdekken.

Ik leerde dat ik veel meer kan en leuk vond dan ik dacht. Ik legde zelf mijn tuin aan, bestraatte het terras en plantte zelf de 2 meter hoge haag. Heerlijk vond ik het om daar mee bezig te zijn. Terwijl ik een paar jaar daarvoor angstvallig met de kinderen binnen bleef toen de vorige tuin werd aangelegd door mijn ex-man en vader.

“Ik leerde dat ik, als ik wil, alles zelf kan en dat ik alleen afhankelijk ben van mijzelf”

Het is zo bevrijdend om uit die vaste rollenpatronen te komen en het geeft zoveel mogelijkheden. Ik leerde door deze relatie zelfstandig te zijn. Ik leerde dat ik, als ik wil, alles zelf kan en dat ik alleen afhankelijk ben van mijzelf. Ik leerde te gaan staan voor mijn eigen waarden en hier aan vast te houden, ook wanneer ik op de proef werd gesteld. Ik leerde mijn anders zijn te omarmen en er trots op te zijn.

En ik leerde dat ik van mijn lijf mocht houden zoals het is. Als er iets met stip op nummer 1 staat, is het wel het opkrikken van mijn zelfbeeld. Ik voelde mij helemaal niet prettig als de Diana met lange krullen en een jurk aan. Ik ben blij met hoe mijn lijf er nu uit ziet, met mijn mooie pakken en met mijn korte haar. Ik ben Emelie dankbaar dat ze al die tijd, vaak tegen mijn wil in, gestreden heeft om mij de schoonheid van mijzelf in te laten zien.

“In sneltreinvaart leerde ik wat zij zichzelf had geleerd in haar 25 haar uit de kast”

Bovenal leerde ik in deze relatie dat echte liefde bestaat. Dat je die zo diep kunt voelen dat het bijna niet meer uit te leggen is. Onze relatie was soms onevenwichtig en geregeld uit balans, maar de liefde die ik voor deze vrouw voel is oneindig groot.

Nog nooit heb ik meer van een partner gehouden als ik van Emelie houd. Ik heb tijd nodig om te blijven oefenen, om al deze nieuwe vaardigheden eigen te blijven maken. In sneltreinvaart leerde ik wat zij zichzelf had geleerd in haar 25 jaar uit de kast. Hoe onze toekomst zal zijn weet niemand. Wel weet ik dat mijn leven op dit moment niet zo rijk aan zelfvertrouwen en zelfliefde was geweest zonder deze vrouw….

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen
Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten