18 | Struggles van een lesbische relatie

18 | Struggles van een lesbische relatie

Lilly was niet de enige die mij veel leerde. Toen ik mijn eerste echte lesbische relatie met Pien kreeg, ging er een hele nieuwe wereld voor mij open. Dan heb ik het niet alleen over de seksuele kant, maar vooral ook over de emotionele kant. Ik kwam er tijdens deze relatie achter in wat voor patronen en mechanismen ik vast zat.

Daarnaast ging ik door deze relatie de wereld met een hele andere bril bekijken. Niet alleen omdat zij soms zo anders was dan ik, maar vooral omdat dit mijn eerste echte lesbische relatie was. Een relatie met een vrouw die toen al 25 jaar uit de kast was, ik net 1 jaar…

“Een relatie met een vrouw die toen al 25 jaar uit de kast was, ik net 1 jaar”

Deze relatie toonde duidelijk de verschillen tussen Pien en mij. Onderwerpen waar zij al mee gedeald had in die 25 jaar uit de kast, daar was ik nog maar net mee begonnen. Onze irritaties en ruzies gaven zo goed het verschil tussen een lesbische- en heterorelatie weer.

Dingen die zo normaal waren voor mij, waren zo vreemd in de ogen van mijn vriendin:

  • Toen ik vrij vroeg in onze relatie vroeg of zij de container aan de straat wilde zetten keek ze mij verbaasd aan.
    Zij: waarom kan je dat zelf niet?
  • De keer dat ik alle mannen in mijn omgeving, inclusief ex-man, raad vroeg over de aankoop van een grasmaaier raakte ze geïrriteerd.
    Zij: Waarom moet je zoiets met een man overleggen? Kies er zelf één!  
  • De keren dat ze uit zichzelf de vaatwasser leeghaalde, ontbijtjes maakte, de wasmachine aanzette, mij masseerde of uit zichzelf stofzuigde zijn na jaren niet meer te tellen.
    Ik: Hoe kan het dat iemand dit alsmaar uit zichzelf blijft doen?

Het was duidelijk dat er een verschil van kijken was naar de invulling van de rollen en taken binnen de relatie. De meeste mensen van mijn generatie hebben vanaf jongs af aan geleerd dat de vrouw de verzorgende en regeltaken heeft, en de man het vuilnis buitenzet en de fietsbanden plakt. Voor veel vrouwen zijn dit normale patronen, niet iets waar ze direct over nadenken.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

“Ieder vervuld haar taak naar kwaliteit, karakter of wens, niet op basis van wat het geslacht is”

Voor mij toen ook dus ik nam deze patronen gewoon mee naar mijn lesbische relatie. Mijn vriendin kon dit niet heel erg waarderen. Ik kwam er achter dat wanneer je in een relatie komt van hetzelfde geslacht er geen vaste rollen of taken zijn. Ieder vervuld haar taak naar kwaliteit, karakter of wens, niet op basis van wat het geslacht is. Er is geen mannetje en vrouwtje, maar gewoon twee vrouwen.

Het duurde behoorlijk lang voordat ik snapte wat mijn vriendin elke keer bedoelde als ze mij op soortgelijke voorbeelden van hierboven (container, grasmaaier) wees. Een relatie op deze gelijke wijze kende ik helemaal niet. Doordat de invulling van de taken zo open stond was er ruimte om nieuwe talenten te ontwikkelen en te ontdekken.

Ik leerde dat ik veel meer kan en leuk vond dan ik dacht. Ik legde zelf mijn tuin aan, bestraatte het terras en plantte zelf de 2 meter hoge haag. Heerlijk vond ik het om daar mee bezig te zijn. Terwijl ik een paar jaar daarvoor angstvallig met de kinderen binnen bleef toen de vorige tuin werd aangelegd door mijn ex-man en vader.

Lees de blogserie met mijn persoonlijke verhaal

20 + blogs over de zoektocht naar mijn geaardheid.

“Ik leerde dat ik, als ik wil, alles zelf kan en dat ik alleen afhankelijk ben van mijzelf”

Het is zo bevrijdend om uit die vaste rollenpatronen te komen en het geeft zoveel mogelijkheden. Ik leerde door deze relatie zelfstandig te zijn. Ik leerde dat ik, als ik wil, alles zelf kan en dat ik alleen afhankelijk ben van mijzelf. Ik leerde te gaan staan voor mijn eigen waarden en hier aan vast te houden, ook wanneer ik op de proef werd gesteld. Ik leerde mijn anders zijn te omarmen en er trots op te zijn.

En ik leerde dat ik van mijn lijf mocht houden zoals het is. Als er iets met stip op nummer 1 staat, is het wel het opkrikken van mijn zelfbeeld. Ik voelde mij helemaal niet prettig als de Diana met lange krullen en een jurk aan. Ik ben blij met hoe mijn lijf er nu uit ziet, met mijn mooie pakken en met mijn korte haar. Ik ben Pien dankbaar dat ze al die tijd, vaak tegen mijn wil in, gestreden heeft om mij de schoonheid van mijzelf in te laten zien.

“In sneltreinvaart leerde ik wat zij zichzelf had geleerd in haar 25 haar uit de kast”

Bovenal leerde ik in deze relatie dat echte liefde bestaat. Dat je die zo diep kunt voelen dat het bijna niet meer uit te leggen is. Onze relatie was soms onevenwichtig en geregeld uit balans, maar de liefde die ik voor deze vrouw voel is oneindig groot.

Nog nooit heb ik meer van een partner gehouden als ik van Pien houd. Ik heb tijd nodig om te blijven oefenen, om al deze nieuwe vaardigheden eigen te blijven maken. In sneltreinvaart leerde ik wat zij zichzelf had geleerd in haar 25 jaar uit de kast. Hoe onze toekomst zal zijn weet niemand. Wel weet ik dat mijn leven op dit moment niet zo rijk aan zelfvertrouwen en zelfliefde was geweest zonder deze vrouw….

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Hoe kan ik je helpen?

Mijn naam is Diana Arkeveld, ik ben de drijvende kracht achter Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een adviesgesprek inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek. Ook krijg je toegang tot de community met gelijkgestemde vrouwen. En kun je meedoen aan de periodieke livesessies, waarin je jouw vragen kunt stellen.

Ontmoetingsmiddagen
Regelmatig geef ik in kleine groepjes ontmoetingsmiddagen. Het is zo waardevol om andere vrouwen te ontmoeten die net als jij in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.