Het belang van een goede mediator bij lesbisch scheiden

Het belang van een goede mediator

De mediator die ik had tijdens mijn scheiding, had dit in ieder geval nog niet eerder meegemaakt. Ze zei het niet met zoveel woorden, maar ik merkte aan haar reactie dat ze sommige keuzes gewoon niet snapte. Ik vond haar daarom dan ook een heel vervelende en pusherige dame. Dat haar vragen zinnig waren, besefte ik toen niet. Ik was nog niet zo ver. Ze wilde dat we dingen vast zouden leggen, terwijl ik helemaal geen idee had hoe ik mijn nieuwe leven moest gaan inrichten. We woonden nog met zijn allen onder één dak en ik stond op een kruispunt om keuzes te maken over mijn werk en mijn leven. Van haar moesten we een ouderschapsplan opstellen en over allerlei situaties nadenken, die naar mijn mening nooit zouden gebeuren.

Vrouw uit de kast in gesprek met mr. Kim Smienk – gespecialiseerd familiemediator.

Nu we een aantal jaren en een paar hobbels verder zijn, zie ik het nut van een goede mediator meer dan in. Bij ons is het, met behulp van een andere mediator, tevens gezinscoach, uiteindelijk helemaal goed gekomen. Ik had gewild dat we direct bij deze goede mediator terecht waren gekomen. Dat zou mij een hoop stress en de kosten van de eerste mediator bespaard hebben.

Daarom sprak ik met mr. Kim Smienk, gespecialiseerd familiemediator voor “niet zo standaard” relaties en families. Kim maakt zelf onderdeel uit van de lhbt gemeenschap, is jurist en mediator. Naast dat Kim een stevige juridische basis heeft, werkt zij dagelijks met cliënten uit de lhbt gemeenschap voor het opstellen van donorcontracten, draagmoederschap en is ze expert op gebied van de juridische kant voor polyamoreuze relaties.

Zodra je met Kim spreekt zal je merken dat jij je snel op je gemak voelt. Ze begrijpt je struggles en zowel de lesbische vrouw als de hetero man hoeven niet bang te zijn dat Kim een oordeel over hun situatie heeft. Voor Kim is namelijk geen enkele situatie vreemd of raar. Ik vroeg aan Kim of ze voor de lezer van Vrouw uit de kast tips heeft wanneer je op het punt staat te scheiden van je hetero partner. En die heeft ze zeker!

Tip 1. Kies op gevoel een mediator en niet omdat deze goedkoop is.

Om eerlijk te zijn was de mediator die ik had gekozen erg goedkoop. Ik dacht het allemaal zelf wel te weten en wilde alleen maar dat het juridische deel door de rechtbank werd ontbonden. Ik kon nooit bedenken dat een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant na die tijd zoveel waarden zouden hebben. Ook had ik niet bedacht dat, wanneer je alles niet in één keer goed regelt, je samen bezig blijft om te bepalen hoe je allebei jullie nieuwe leven in gaat delen. Je blijft dan dingen overleggen omdat ze niet duidelijk zijn, waardoor je beide niet de mogelijkheid krijgt je eigen nieuwe leven op te bouwen.

 

Kim adviseert daarom om altijd eerst een intakegesprek bij een mediator te houden. Laat niet de kosten maar je gevoel hierbij spreken. Hebben jullie beide een goed en veilig gevoel, ga dan voor deze mediator. Zo niet maak dan een intake afspraak bij een andere mediator en voel opnieuw. Het is heel belangrijk dat jullie je beide veilig voelen en alles durven te zeggen tegen de mediator.

Alleen dan kan zij/hij jullie echt passend helpen. Ik voelde mij totaal niet op mijn gemak bij mijn mediator. Had het gevoel dat ze onze situatie maar gek vond omdat ze zo vaak het woord bijzonder gebruikte. Zorg dus dat je je echt op je gemak voelt. Wanneer jij je niet op je gemak voelt kun je je niet open stellen en kunnen daardoor jouw wensen ook niet worden behartigd.

Tip2. Schuldgevoel bij scheiden

Ik moet de eerste vrouw in mijn coaching praktijk nog tegenkomen die zich niet schuldig voelt omdat ze gaat scheiden van haar man omdat ze op vrouwen valt. Veel vrouwen voelen zich zowel schuldig naar hun ex-partner als naar de kinderen. Hierdoor zijn ze vaak geneigd om veel sneller concessies te doen, dan wanneer ze om andere redenen zouden scheiden.

Ook zijn er ex-mannen die de worsteling van hun ex-vrouw zo belastend voor haar en het gezin vinden, dat zij daardoor veel sneller water bij de wijn doen. Zorg dat je allebei, apart van elkaar, duidelijk hebt wat voor jou belangrijk is. Een goede mediator zal hier, tijdens de mediation, uitgebreid aandacht aan besteden. Wanneer je dit niet helder krijgt zorg dan dat je coaching krijgt van iemand die dit samen met jou helder kan krijgen. Deze coaches zijn er zowel voor de lesbische vrouw als de hetero man.

Tip 3. Neem geen beslissingen onder invloed van hevige emoties

Wanneer je onder invloed van hevige emoties beslissingen neemt gebeurt het vaak dat, wanneer deze emoties gezakt zijn, je erachter komt dat je toch niet zo tevreden bent met de genomen beslissingen. Het is daarom belangrijk om geen beslissingen te nemen terwijl je nog met hevige emoties zit over de scheiding of coming out. Het is beter om dan even rust te nemen en te focussen op wat jij nu echt belangrijk vindt.

Om helder te krijgen wat jij graag wilt, wat jouw waarden zijn en vanuit welke motivatie jij jouw keuzes maakt. Juist voor vrouwen, die zo lang in de kast hebben gezeten, is het moeilijk om nu ineens te gaan staan voor wat zij graag willen. Vaak weten ze dit helemaal (nog) niet. Daarom is het belangrijk dat je bij een mediator terechtkomt die weet in te spelen op je ‘coming out’ en de hierbij behorende gevoelens en gedachten begrijpt. Wanneer jij jouw wensen en waarden niet duidelijk krijgt zorg dan dat je hier eerst mee aan de slag gaat met een coach. Zodra de eerste heftige emoties zijn gezakt en je duidelijk hebt waar jij voor wilt gaan staan, kan er gewerkt worden aan de juridische en ‘zakelijke’ kant van jullie echtscheiding.

Kortom:

Volg je gevoel! Zorg dat jullie beiden je op je gemak voelen bij de mediator. Ik dacht zelf dat het allemaal alleen maar juridische rompslomp was. Maar het is zoveel meer dan dat. Als je ervoor zorgt dat de afspraken die je maakt, duidelijk en uitvoerbaar zijn, voorkom je dat je na de scheiding nog wekelijks samen dingen aan het afstemmen bent.

Doordat wij het niet helder hadden, waren we continue bezig met opnieuw afstemmen. Plannen en schema’s veranderden om de haverklap en ik kan je vertellen dat dit niet heel goed is voor de onderlinge sfeer. Je wilt voor je kinderen goed uit elkaar gaan. Je hebt dan wel geen liefdesrelatie meer, maar als ouders zullen jullie je hele leven aan elkaar verbonden blijven.

 

Bedenk vooraf dus goed wat jouw wensen zijn. Wat wil jij nu echt? Ik weet uit ervaring dat het bijzonder moeilijk is om dit te weten in deze fasen van je leven. Zorg dat je lieve mensen om je heen hebt waarmee je kunt sparren en zorg voor een goede mediator. Hierdoor kun je allebei je energie volledig steken in jullie nieuwe leven, afzonderlijk van elkaar. Dit klinkt misschien wat hard maar alleen hierdoor is er voor jullie allebei weer zicht op een gelukkige en liefdevolle toekomst.

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!