Wat is non-libidoïsme?

Wat is non-libidoïsme?

Er is niet veel over bekend, maar er zijn veel mensen die geen seksuele gevoelens of geen libido hebben. Iemand die geen seksuele verlangens of gevoelens heeft wordt een non-libidoïst genoemd. Voorheen werd dit a-seksualiteit genoemd, maar dit slaat meer op het geen behoefte hebben aan seks met andere mensen. Mensen die a-seksueel zijn kunnen bijvoorbeeld wel behoefte hebben aan mastuberen.

Wanneer jij je identificeert met het Non-libidoïsme ervaar je geen seksuele gevoelens. Je kan wel verliefd op iemand worden, maar je vindt seks vreselijk en je moet ook niet denken aan tongzoenen. Het is belangrijk dat je deze gevoelens serieus neemt en nooit iets doet tegen je zin, ook al is dit voor de rest van de wereld ‘normaal’.

Heb je een partner? Wees hier dan ook open over. Het heeft namelijk niets met je partner te maken, maar met jou. Een platonische relatie kun je wel aangaan; je hebt dan een intieme relatie met iemand met wie je geen seks hebt. Je kunt hier ook afspraken over maken met je partner. Heeft je partner wel behoefte aan seks, dan kun je afspreken dat je partner gewoon mag vrijen met een ander.

Wat is het verschil met aseksualiteit?

Voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben bestaan verschillende termen, zoals frigide, non-libidoïsme of aseksueel. Prikkels die normaal gesproken vrijkomen uit hormonen tijdens het vrijen, komen bij deze mensen niet vrij.

Als iemand aseksueel is, dan betekent dit dat hij of zij geen behoefte heeft aan seks en geen seksuele opwinding voelt. Ze worden niet opgewonden en kunnen zich daarom moeilijk aanzetten tot seks. Iemand die aseksueel is kan wel de behoefte voelen om te masturberen, maar voelt gewoon geen opwinding als het gaat om seks met een ander. Bij non-libidoïsme is dit seksuele verlangen er helemaal niet.

 

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten