Wat zijn trauma's?

Wat zijn trauma’s?

In ieders leven vinden nare ervaringen plaats die impact hebben, ook wel trauma’s genoemd. Hierbij kun je denken aan een trauma waarbij iemand de dood in de ogen heeft gekeken zoals bijvoorbeeld een heftig auto-ongeluk, het meemaken van een bombardement tijdens de tweede wereldoorlog als een trauma tijdens de bevalling, dat de moeder op het nippertje de bevalling overleefd. 

Ook maken we trauma’s mee waarbij we dierbaren verliezen, waar (seksueel) misbruik is, we een ernstige ziekte krijgen, een baan verliezen of waar we niet gezien worden voor wie we zijn. 

Al deze trauma’s worden opgeslagen in ons brein. Als gevolg van deze trauma’s zal jij je op een bepaalde manier gaan voelen en gedragen, aangestuurd vanuit jouw overlevingsdeel vanuit je psyche. Je wordt bijvoorbeeld enorm perfectionistisch, een workaholic, hebt last van verslavingen of bent overal de clown. De trauma’s zijn gebeurd en zullen nooit weggaan, ze zijn er nu eenmaal. Waar je wel aan kunt werken is om meer te gaan leven vanuit het gezonde deel vanuit je psyche in plaats vanuit jouw overlevingsdeel. 

Met behulp van familieopstellingen kun je meer duidelijkheid en inzichten krijgen in jouw strategieën en overlevingsmechanismen. Waardoor het gezonde deel in jou kan gaan groeien. Op deze manier neem je jouw leven aan zoals het is en kun je een leven gaan leven dat echt bij jou past.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten