Wat is een familiesysteem?

Wat is een familiesysteem?

Iedereen heeft een gezin van herkomst en behoort daarmee tot het systeem van zijn familie. Ook wanneer je (één van) je biologische ouders nooit gekend hebt of geen rol in je leven heeft gespeeld. Een systeem kun je zien als iets met een bepaalde samenhang. Mensen die samen een groep vormen. Zoals bijvoorbeeld een schoolklas, zij vormen een systeem. Ook een organisatie, een sportclub of een land vormt een systeem. 

Elk systeem ziet er anders uit en in elke systeem gaat het er anders aan toe. Denk maar aan je buren, bij hen gaat het er vast op een andere manier aan toe dan bij jou zelf thuis. 

In elk systeem heeft iedereen zijn eigen plek. En een systeem loopt alleen wanneer iedereen ook daadwerkelijk op zijn eigen plek staat. Laten we het voorbeeld nemen van een supermarkt. Wanneer afdeling inkoop bestelt, de chauffeur de ladingen brengt, de vulploeg de vakken vult en de caissière de kassa bedient verloopt het hele proces van de supermarkt uitstekend. De klant kan zijn boodschappen vinden, pakken en afrekenen. Wanneer er op één van de plekken iemand afwezig is, er niet staat en zijn eigen rol niet vervult, zal het systeem niet meer goed functioneren. Dit niet meer goed functioneren heeft invloed op de klant, het is voor hem onmogelijk om met (de juiste) boodschappen thuis te komen. 

Op de juiste plaats staan in het systeem

Zo werkt dit systemisch gezien ook in jouw familie. Iedereen uit jouw familie moet op de juiste plaats staan in jullie familiesysteem. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand niet op haar plek staat. Wanneer je niet op jouw juiste plek staat kan dit problemen geven in jouw leven. Je kunt je bijvoorbeeld over verantwoordelijk voelen in je leven, relaties lopen niet lekker of je voelt je snel schuldig.

Het kan ook zijn dat er iemand, van een generatie boven jou, uit de familie is gezet of wordt verzwegen. Denk maar aan doodgeboren kinderen of miskramen. Buitengesloten noemen we dit. Hij of zij doet niet meer mee. Wat je dan systemisch ziet gebeuren is dat iemand uit de generatie daaronder problemen in zijn/haar leven ervaart die lastig op te lossen zijn. Degene is verstrikt met de persoon die er niet bij mag horen. Dit gaat volledig onbewust zonder dat je dit door hebt.  Wat voor gruwelijks iemand ook gedaan heeft, het is iemand die bij jouw familiesysteem hoort. Je hoeft niet van diegene te houden maar hij/zij is er wel én hoort een plek te krijgen in jouw systeem om het systeem kloppend te maken. 

Systemisch gezien is het zo dat wanneer iets niet wordt opgelost of onverwerkt blijft, dit in de volgende generatie terug komt. Er kunnen herhalende patronen zijn in je familie die opvallen, bijvoorbeeld alcoholisme, wat van generatie op generatie doorgeven kan worden. Daarom is het zinvol om systemisch naar je familie te gaan kijken. Te onderzoeken of jij wel echt op de juiste plaats staat en welke trauma’s  en herhalende patronen er in jouw familiesysteem zijn. 

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten