is lesbisch zijn raar? of komt het ook ook in de natuur voor?

Ben ik lesbisch? Eigenlijk heel natuurlijk

Ben ik lesbisch? Het is een vraag die je misschien wel duizend keer hebt ingetypt in Google. Of misschien heb je het alleen maar gedacht, in stilte, terwijl je naar haar keek — die ene vrouw die iets in je losmaakt wat je niet goed kunt verklaren.

Misschien ben je al wat verder in dat proces. Misschien weet je het eigenlijk al diep vanbinnen. En tóch blijft daar die knagende gedachte: is lesbisch zijn raar?

Laat me je meteen geruststellen: nee. Lesbisch zijn is niet raar. Kijk maar eens in de natuur, daar zijn talrijke voorbeelden te vinden van homoseksueel en lesbisch gedrag.


Lesbisch gedrag in de natuur: jij bent niet de enige

Er wordt vaak gedacht dat homoseksualiteit iets ‘menselijks’ is. Maar de waarheid is: homoseksueel gedrag bestaat in de natuur, al miljoenen jaren.

Meer dan 1.500 diersoorten vertonen homoseksueel gedrag. En ja, daar zitten ook vrouwelijke dieren tussen. Dieren zoals bonobo’s, zwanen, leeuwinnen en dolfijnen — allemaal soorten waarbij vrouwtjes zich seksueel en emotioneel verbinden met andere vrouwtjes. Soms voor een moment, soms levenslang.

Dus nee, je gevoelens zijn geen foutje, het is geen afwijking die onnatuurlijk is.


Is lesbisch zijn raar?

Dus, is lesbisch zijn raar? Nee absoluut niet. Lesbisch zijn is niet raar, het is niet vreemd, het is niet onnatuurlijk.

Doordat we nog zo in een heteronormatieve samenleving leven krijgen we vaak het idee dat het niet normaal en afwijkend is. Maar als we dus in de natuur kijken dan blijkt het dus helemaal niet raar te zijn! De natuur bevestigt het alleen maar; vrouwenliefde is krachtig. Lesbisch zijn is niet raar — het is gewoon een manier waarop liefde zich uit. Niet meer, niet minder.

Een nieuwe studie lijkt aan te tonen dat homoseksueel gedrag binnen de dierenwereld kan bijdragen bij het verminderen van conflicten. Zo hebben de bonobo vrouwtjes seks met andere vrouwtjes om te helpen bij het sluiten van vriendschappen en het verminderen van spanningen.


Zijn dieren dan ook homofobisch?

Een interessante vraag die ik vaak hoor is: “Maar als dieren homoseksueel gedrag vertonen, veroordelen ze elkaar dan ook?” Het antwoord is kort: nee. In het dierenrijk bestaat geen homofobie. Geen uitsluiting, geen pesterijen, geen oordelen. Dieren reageren instinctief. Als een relatie of gedrag werkt binnen een groep, dan wordt het gewoon geaccepteerd. Punt. Homofobie is dus een puur menselijk construct, waar vaak de angst voor het onbekende achterzit.

Dus als je je afvraagt: “Ben ik lesbisch?” en daar vervolgens schuld of schaamte bij voelt — weet dan dat dat gevoel niet uit de natuur komt, maar uit de samenleving waarin je bent opgegroeid. De natuur zelf heeft daar geen oordeel over.


Wat je mag onthouden

  • Je bent niet gek als je je afvraagt: Ben ik lesbisch?
  • Je bent niet raar als je op vrouwen valt.
  • Je bent niet onnatuurlijk
  • Dieren zijn niet homofobisch. Mensen soms wel. Maar dat zegt niets over jouw waarde.
  • Je mag jezelf ontdekken. Helemaal. Zonder schaamte.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Je hoeft het niet alleen te doen! Plan hier een matchcall in om te kijken wat ik voor je kan betekenen.