Hoe ga je om met afwijzing tijdens een date? 4 tips!

Hoe ga je om met afwijzing tijdens een date? 4 tips!

Je bent op date geweest, hebt het ontzettend naar je zin gehad en voelde een duidelijke klik met deze vrouw. Na afloop van de date blijkt dat zij er niet hetzelfde over denkt. Ze deelt niet dezelfde gevoelens die jij hebt. Autsj, dat doet pijn. Hoe ga je om met afwijzing in de liefde? In deze blog geef ik je vier tips die hopelijk de pijn een beetje kunnen verzachten.

Angst voor afwijzing

Afwijzing doet pijn. Dat is niet zomaar, want dit gevoel gaat duizenden jaren terug. In de oertijd stond afwijzing gelijk aan de dood. Als je niet bij een stam hoorde en verstoten werd, werd het je een stuk moeilijker gemaakt om te overleven. Hoewel je inmiddels de keuze hebt uit miljoenen partners en dit geen keuze van leven of dood is, is de angst voor afwijzing nog net zo aanwezig als vroeger.

Dit kan gevolgen hebben. Bij veel van mijn cliënten zie ik dat ze eens zijn afgewezen en deze ervaring ze ervan weerhoudt om in de toekomst weer op zoek te gaan naar de liefde. Zo zonde! De liefde is het waard om voor te vechten. Als jij bang bent om afgewezen te worden, hou je je liefde in. En als je geen liefde meer durft te geven, kun je het ook niet ontvangen.

De manier om dit tegen te gaan? Leer om te gaan met afwijzing! Ga op zoek naar de reden waarom afwijzing voor jou zo pijnelijk is. Door dit op een gezonde manier te leren, verlies jij je vertrouwen in de liefde niet en heel je jezelf!

Lees verder na dit blok

Online cursus:
Flirten & Daten voor lesbische vrouwen

Cursus Flirten & Daten voor lesbische vrouwen

Leer beter flirten en daten (voor lesbische vrouwen). Leer alles over flirten, offline daten, online daten, rode vlaggen, communicatie, een ander afwijzen en nog veel meer in deze waardevolle cursus!

Tip 1: Onthoud dat de afwijzing niks over jou zegt.

De afwijzing zegt niks over jou als persoon. Als je op date bent, ben je waarschijnlijk op zoek naar een partner. En jouw date is dat ook. Het enige wat de afwijzing zegt, is dat deze persoon jou niet ziet als iemand met wie ze een relatie kan hebben.

Is dat erg? Helemaal niet, want je hebt dat zelf ook. Er zijn meer dan zeven miljard mensen op deze wereld en maar een heel klein deel van deze mensen is relatiemateriaal voor jou. En als je dat zelf even relativeert, zie je dat dit helemaal niets zegt over de groep mensen die géén relatiemateriaal voor jou is. Probeer dus los te laten waarom je bent afgewezen. De reden is niet belangrijk; je bent gewoon niet degene met wie deze vrouw een relatie kan of wil hebben.

Tip 2: Reageer positief.

Probeer positief te reageren op de afwijzing. Hoe negatiever jij reageert, hoe negatiever je je de situatie later zal herinneren.

Ik vind het programma ‘First Dates’ hier zelf altijd een mooi voorbeeld van. Het komt best wel eens voor dat de één de ander nog wel eens wil zien, terwijl de ander dit niet voelt. Toch reageren ze (bijna) altijd beleefd. Ze bedanken de ander voor de reactie en de leuke date en maken er soms zelfs een grapje over.

Probeer dit zelf bij een afwijzing ook te doen en laat het daar vervolgens bij. Ga niet afspreken als vrienden of in contact blijven, als de ander duidelijk heeft gemaakt dat er niets meer in zit. Dat gaat je alleen maar pijn doen. Neem afscheid van elkaar en ga door met je leven.

Afwijzing lesbische date

Tip 3: Besef dat afwijzing iets positiefs kan zijn

Als je iets wil winnen, moet je bereid zijn afgewezen te worden. Dat werkt met alles zo. Denk bijvoorbeeld eens aan een sollicitatie. Als je een bepaalde functie in een bedrijf wilt, moet je daarvoor solliciteren. Je hebt de kans aangenomen te worden, maar ook om afgewezen te worden. Wil je echter aangenomen worden, moet je het risico wel nemen. In de liefde werkt dit hetzelfde.

Als je vaak wordt afgewezen, is dat eigenlijk iets heel positiefs. Ja – dit klinkt gek, maar als je erover nadenkt zit er een kern van waarheid in. Als jij veel met afwijzing te maken hebt gehad, betekent dit dat jij je vaak hebt opengesteld voor de liefde. Je durft een ander te versieren en op date te gaan. Je dóet iets voor de liefde. Hoe mooi is dat! Een afwijzing betekent dan ook dat je dapper bent en dit in de toekomst beloond zal worden met iemand die perfect past bij jou.

Tip 4: Laat je niet tegenhouden!

Nadat je eenmaal hebt geaccepteerd dat je bent afgewezen en dit naast je hebt neergelegd, is het belangrijk om je toekomst er niet door te laten beïnvloeden. Bewijs jezelf dat je je niet (meer) laat tegenhouden door afwijzingen uit het verleden. Blijf geloven in de liefde. Merk je dat je toch weer wordt afgewezen? Inmiddels weet je gelukkig dat dit niet het eind van de wereld is.

Wil je meer leren over de wereld van het daten? In mijn online cursus ‘Flirten en daten voor lesbische vrouwen’ leer ik je in 7 modules alles over daten met vrouwen én hoe je omgaat met afgewezen worden (én ook hoe je de ander afwijzen na een date).  

Online cursus:
Flirten & Daten voor lesbische vrouwen

Cursus Flirten & Daten voor lesbische vrouwen

Leer beter flirten en daten (voor lesbische vrouwen). Leer alles over flirten, offline daten, online daten, rode vlaggen, communicatie, een ander afwijzen en nog veel meer in deze waardevolle cursus!