‘In het dagelijks leven ben ik secretaresse, moeder en levensgenieter. Ik hou van gezelligheid en levendigheid’

Interview met Cisca (49 jaar)

We bezochten vaak dancefeestjes en festivals. Een prachtige escape uit het dagelijks leven van werk, huishouden en moederschap.

Hier was het helemaal niet gek als vrouwen met elkaar zoenen.

Net zoals de meeste mensen ben ik volgens de hetero-norm opgevoed.

Wel met het idee dat je op mensen valt en niet op geslacht. Bij mij ging er nooit een lampje branden.

Tot ik op mijn 45ste tijdens mijn huwelijk ongelofelijk verliefd werd op een vrouw.

Toen kon ik er niet meer om mijn gevoelens heen. Ik kon niet meer terug naar de situatie waarin ik zat…

Foto: Cornelie Tollens

Tot die tijd kon ik er nog wel omheen door het te ontkennen. Destijds kwam ik mijn ex-man tegen en werd verliefd op hem. Nu denk ik: hij had ook een vrouw kunnen zijn. Seksueel lagen wij niet op één lijn, niet qua kwaliteit maar vooral de kwantiteit. Ik ging twijfelen of heteroseks wel zo goed bij mij pastte. Hij was een hele lieve, gulle minnaar. Daar lag het niet aan. Door een verleden met verkrachtingen dacht ik dat dit invloed had op mijn lage libido.

Mijn leven in de kast verliep precies zoals ik wilde. Ik was mij niet zo bewust van het feit dat ik ongelukkig was. Toch kreeg ik een burn-out. Ik wist niet precies waarom. Heftige emoties kwamen op dat moment naar buiten tijdens de therapieën. Ik kwam erachter dat ik vanuit een jeugdtrauma een vrij groot aanpassingsvermogen heb. Mijn persoonlijkheid omschrijf je als mild, open-minded en zonder oordeel naar anderen.

Maar zelf leefde ik om aan verwachtingen van anderen te voldoen. Ik denk dat dit nodig was om mijn leven in stand te houden, zoals ik het kende voordat ik op een vrouw verliefd werd. Vertrouwd en veilig voelde het. Het was mijn manier van doen, zoals ik het kende vanuit mijn opvoeding. Op die manier mocht ik er zijn.

“Bang was ik voor onbekendheid en nieuws”

Verliefd zijn overkomt je. Eind november 2016 werd het mij duidelijk dat ik biseksueel was. Doodeng om die gevoelens toe te laten. Ook kreeg ik een identiteitscrisis. Ik ben mezelf nog nooit zo erg kwijt geweest als toen.

Bang was ik voor zoveel onbekendheid en nieuws. Maar de trein van het leven denderde door en ik zat er nu eenmaal al op, dus ik kon alleen maar meegaan. Achteraf gezien heb ik wel kansen gehad bij vrouwen, maar zag dit als ontrouw. Dus deed ik er niet veel mee. Daarmee heb ik wel een deel van mezelf ontkent. Met het gevolg dat ik een deel van mezelf verloor. Achteraf denk ik: hoe had ik dit vol kunnen houden? Werk, partner, het hetero-leven…

“Ik vertelde mijn ex-man over mijn geaardheid”

Mijn ex-man vertelde ik op een gegeven moment over mijn geaardheid: dit is er nu en dit ga ik ook niet meer dichtdoen. Zelf snap ik ook niet dat je zo laat uit de kast kan komen, maar het kan. Het was wel uit de kast komen, maar heb het nooit zo ervaren. Er ging een deur open, en uiteindelijk ook een deur dicht.

Mijn kinderen hebben een fijne queer vriendengroep om zich heen. Dit heb ik nooit gehad. Mijn vrienden zijn hier niet bekend mee. Ik had geen graadmeter. Dan beweeg je hier ook niet zo in. Ik denk wel dat mijn leven er anders uit had kunnen zien als dit vroeger wel het geval was.

Mijn oudste dochter is lesbisch. Zij kwam met 16 jaar uit de kast. Ze vertelde: ‘Pap, mam, ik moet iets vertellen.’ Mijn gedachte ging meteen naar haar proefwerk wiskunde… ‘Weten jullie al dat ik lesbisch ben?’ zei ze plots. We zeiden: ‘Kind, al word je gelukkig met een teckel, als je maar gelukkig bent.’ Ze heeft een vriendin met een teckel, dus het zit in ieder geval in de buurt, haha.

“Mam, dit blog moet je lezen”

Zij zag een blog van Vrouw uit de Kast voorbij komen. Ze zei: ‘Mam, dit moet je lezen want dit gaat over jou.’ In dit blog herkende ik zoveel van mijzelf. Voor mij kwam ik bij een coach die mijn pad allang bewandeld had. Ik miste mensen in mijn omgeving die een soortgelijke ervaring hadden.

Ik heb een paar sessies bij haar gehad. De coaching van Vrouw uit de Kast was precies op het moment dat ik het nodig had. Kon haast geen toeval zijn! Ik heb veel therapeuten gehad, maar er is werkelijk geen één die je het beste kan helpen met geaardheid of de zoektocht hiernaar. Er vielen dingen op zijn plek. Over de geaardheid zelf was het geen enorme zoektocht.

De twijfels dat ik dan niet gewoon lesbisch zou zijn, namen sterk toe. Maar zou mijn hele leven met mijn ex-man dan gebaseerd zijn op een leugen? Ik werd hier heel emotioneel van.

Het mooie is ik leerde zacht te zijn door te zeggen: ‘Wat je toen voelde, de Cisca die je toen was, was echt.’

Vanaf toen leerde ik mijn geaardheid omarmen. Leren accepteren had wel langer de tijd nodig. Daarin heeft zij veel ondersteund.

Zonder Vrouw uit de Kast was ik niet zo ver geweest, daar ben ik van overtuigd. Zij maakt helder zodat je verder kan ontwikkelen of groeien.

Ook heeft zij meegelopen door coaching op persoonlijke ontwikkeling, vanuit jeugd en patronen. Iedereen zou een Vrouw uit de Kast moeten hebben, of je nu een vrouw in de kast of uit de kast of ergens halverwege bent. Niet alleen op dit vlak, maar ieder vlak.

Nadat ik mijn coming-out had gehad en traject bij Vrouw uit de Kast had gelopen, kreeg ik een eigen huis. Dankzij de lockdown kon ik mij concentreren op mijn eigen leven en ben ik op een datingssite gegaan. Erg spannend! Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een hele leuke vriendin gehad.

“Bindingsangst”

Helaas zit ik in de bindingsangst-hoek en schoot de paniek erin. Ik was hartstikke verliefd op haar, maar alles ging te snel. Ik was hier zo nieuw in. Met de week werd ik onzekerder en uiteindelijk minder mezelf. Het leven wat ik kende met fulltime werk en drie kinderen en het leven wat ik met mijn vriendin had kon ik niet combineren.

Ze vroeg iets wat ik haar nog niet kon geven. Zij was al 18 jaar uit de kast. Dat is zo’n groot verschil. Ik ben heel verdrietig om haar geweest. Het was een prachtige ervaring die zo erg bij mij past. Mijn lichaam snapte dit. Mooie herinneringen heb ik aan haar.

“Ik heb geen groot-uit-de-kast-moment gehad”

De angsten van toen zijn geen waarheid geworden. Je moet niet alles geloven wat je zelf denkt. Je hebt zelf een gedachte ergens bij, maar eigenlijk vul je de gedachte in voor een ander.

Nog steeds kan ik mij niet voorstellen om oud te worden met een man. Een enorme mis-match in mijn hoofd. Ondanks dat ik niet veel ervaring heb met een relatie met een vrouw.

Ik woon pas op mezelf en heb geen behoefte aan vastheid. En ik kan vrijen met een vrouw wel degelijk missen.

De eerste keer naar bed met een vrouw vond ik reuze spannend! Ik was een verliefd ei en ik bloosde heel erg.

Ik ging naar de date toe, maar heb wel vijf keer getwijfeld en wilde zelfs omdraaien. Eenmaal toen ik bij haar binnen stapte hadden we een hele leuke avond. Het was vrij… normaal.

De eerste keer na het vrijen moest ik huilen. Het ontroerde me enorm. Ik dacht alleen maar: wat is ze mooi! De zachtheid, haar huid, haar blik. Dit had ik nooit eerder zo ervaren.

“Het is spannend en nieuw.”

Het gebied van vrouwen is heel spannend en nieuw. Er valt nog zoveel te ontdekken en leren. Soms een beetje ongemakkelijk, maar tegelijkertijd als je een stap uit je comfort zone zet, voel je dat het beter bij je past. Ik ben een blije gescheiden vrouw, trots op mezelf, dat ik nergens bang voor ben geweest. Mijn huis mag ik inrichten zoals ik zelf wil.

Vorige jaar heb ik alle tegels in de tuin gedaan en was ik zo blij! Hierin leer ik zien wat ik in mijn mars heb. Voor troost en zorg kan iedereen bij mij terecht en soms mis ik weleens iemand om zelf bij weg te kruipen. Ook heb ik weleens zorgen gehad; in een week moest ik van 23 euro rond te komen!

Maar ook dit overleef je. Het gevoel van zelfstandigheid geeft mij vrijheid. Zeker nu de wereld weer open gaat en de lockdown wegtrekt, is het fijn om eens plaatsen te gaan bezoeken waarin ik nog niet zo thuis ben, bijvoorbeeld naar een gaybar. Dat vind ik spannend! Dat wordt komend jaar een doelstelling. Ik kijk ernaar uit!

Mijn tip voor de lezer: wat wil je zelf en wat maakt jou blij?
Ik denk dat je vooral moet stoppen met leven voor een ander.

Je leest een interview uit de serie ‘coming out verhalen’ van Vrouw uit de Kast. Alle vrouwen die geïnterviewd zijn hebben coaching van Vrouw uit de Kast doorlopen en delen het complete verhaal van hun coming-out met jou. Ter inspiratie en motivatie. Dit interview is afgenomen en geschreven door Romy Verroen.