Aan de ene kant heb je een gezin samen met je man en aan de andere kant ben je hopeloos verliefd geworden op je vrouwelijke collega, een vriendin of de zwemjuf van je zoontje. Sinds jullie eerste kus zijn er 10 maanden versteken en is er van alleen een verliefdheid geen sprake meer. Je hebt het gevoel alsof je in haar je zielsmaatje gevonden hebt. Op seksueel gebied heb je nog nooit zoiets moois meegemaakt.

“Je wilt je kinderen niet op laten groeien in een gebroken gezin maar je gevoel voor haar kan je ook niet wegstoppen.” 

Alleen weet je man nergens vanaf. Heb je slapeloze nachten van het piekeren. Heb je hoofdpijn en rugklachten én breekt het dubbele leven je bijna op. Je vriendin heeft uitgesproken dat ze haar leven met jou wil delen, alleen niet op deze manier. Je zit als het ware in een spagaat en beide kanten trekken aan je. Je wilt je kinderen niet op laten groeien in een gebroken gezin maar je gevoel voor haar kan je ook niet wegstoppen. Even heb je het geprobeerd, alleen voelde het toen alsof je hart uit je lijf werd gerukt en had je ouderwets liefdesverdriet.

Inmiddels appen jullie weer elke dag en geeft zij aan dat ze dit niet langer trekt. Jij twijfelt, moet ik het mijn man wel of niet vertellen. En wat ga ik hem dan vertellen? Moet ik scheiden en wat doe ik mijn kinderen dan aan? Als je zeker weet dat je echt gelukkig met haar zal worden, dan durf je de keuze wel aan. Alleen kun je die garantie nergens vinden en lijkt het je verstandiger om je gevoelens weg te stoppen en weer terug te gaan naar je oude normale leven, toen alles nog perfect was. Ja, dat ga je doen!

“Het gaat er niet om welke keuze je maakt, maar dat je gaat onderzoeken wat deze gevoelens nu precies betekenen.”

Werkt dit alleen echt zo? Ik zie in de praktijk te vaak dat vrouwen dit geprobeerd hebben. Drie, vier, soms wel vijf keer en dan komen ze bij mij. “Diana, ik ben nu 62 jaar en voor de vijfde keer verliefd op een vrouw. Ik heb het zo vaak weggestopt en dat wil ik niet meer. Kennelijk moet ik er toch iets mee”.

Hoe kun je nu het beste een keuze maken in deze situatie? Het belangrijkste om te weten is dat het er niet om gaat welke keuze je maakt, maar dat je gaat onderzoeken wat deze gevoelens nu precies betekenen. Zijn ze specifiek en alleen voor deze vrouw of twijfel je misschien al langer of je (ook) op vrouwen valt? Het is interessant om te bekijken of je kunt ontdekken op welke basis jij, op grote beslissingsmomenten in je leven, keuzes hebt gemaakt. Heb je dit bijvoorbeeld altijd op je gevoel gedaan, met je verstand of liep het gewoon allemaal zo.

“Uitzoeken betekent niet gelijk dat je lesbisch bent. Uitzoeken betekent ook niet dat je gelijk moet scheiden.”

Daarnaast kun je je afvragen of de gedachten “ik stop mijn gevoel weg en ga terug naar mijn oude normale leven, toen alles nog perfect was” wel echt realistisch is. Toen wist je (waarschijnlijk) nog niet van je gevoelens voor vrouwen. Dat is nu anders. Je hebt ervaren dat je gevoelens kunt hebben voor vrouwen. Deze ervaring is er nu eenmaal. Zie het maar als het verfrommelen van een nieuwe A-4tje. Als je het uit de printer haalt is het helemaal plat en strak. Zodra je er een propje van maakt én vervolgens weer uitvouwt blijven de kreukels zichtbaar. Je kunt het glad strijken, het onder een stapel boeken leggen en toch blijven die kreukels aanwezig. Zo is het ook met jouw gevoelens voor vrouwen. Je kunt doen of ze er niet meer zijn, alleen zal je er na een tijdje weer aan herinnerd worden.

“Uitzoeken betekent wel dat je leert hoe je een keuze kunt gaan maken. Of je keuze nu blijven in je heterorelatie is of scheiden betekent. ”

Het meest genoemde argument om deze gevoelens niet uit te gaan zoeken is angst. Bang dat het uitzoeken van de gevoelens betekent dat je moet gaan scheiden. Belangrijk om te weten is dat een goede coach of hulpverlener jou nooit vertelt wat jij moet doen. Het is jouw leven en jouw keuze. Uitzoeken betekent niet gelijk dat je lesbisch bent. Uitzoeken betekent ook niet dat je gelijk moet scheiden. Uitzoeken betekent wel dat je leert hoe je een keuze kunt gaan maken. Of je keuze nu blijven in je heterorelatie is of scheiden betekent. Dat je inzichten en duidelijkheid krijgt over jouw gevoelens en situatie en dat je erachter komt hoe je gevoel en verstand samen of apart werken. Daarnaast ga je onderzoeken welke consequenties jouw keuze voor jou zouden kunnen hebben. Alleen jij kan beslissen wat goed voor jou is. Simpelweg omdat het jouw leven is!

Heb je lesbische of biseksuele gevoelens die je nog nooit eerder hebt gevoeld?

Ben je getrouwd met een man maar verliefd geworden op een vrouw?

Of twijfel je na jaren (huwelijk) ineens of je wel hetero bent? 

Laat deze 7 gratis video's jou direct verder helpen!

You have Successfully Subscribed!